Zašto vas privlače mirisi samo određenih ljudi? Evo što znanost kaže o tome

by | 6 kolovoza, 2020

Priča o feromonima pojavila se još sredinom 20. stoljeća, a prvi su ih spomenuli njemački biokemičar Peter Karlson i švicarski entomolog Martin Lüscher u časopisu Nature, opisavši ih kao donositelje poticaja.

Feromoni se od tada spominju u brojnim istraživanjima te se pomoću tih kemijskih signala objašnjavaju uzroci seksualnog i ljubavnog privlačenja među ljudima. No jesu li feromoni doista razlozi zbog kojih nas neki ljudi, a time i njihovi tjelesni mirisi, privlače više od drugih? Znanost nam govori kako su egzaktni dokazi za takvu tvrdnju nedovoljni te da većina znanstvenih istraživanja o feromonima jednostavno nije dovoljno dobro odrađena. Istraživanja iz 2016. godine ukazuju da umjetni mirisi mogu povećati biološke uvjetovane, odnosno da mogu povećati muževnost ili ženstvenost.

No isto istraživanje, koje se poziva na prethodno spomenuto, daje dokaze da velik broj žena odbija izrazita muževnost kod muškaraca, dok muškarci ne misle isto za ženstvenost. To je istraživanje uvelike doprinijelo proizvođačima umjetnih mirisa i parfema, kojima se mnogi ljudi koriste kako bi privukli druge ljude. S druge strane, brojni znanstvenici tvrde da korištenjem takvih mirisa poništavamo djelotvornost feromona. Zaključak ove priče o mirisima koji nas privlače vjerojatno znate. Seksualna privlačnost je vrlo osobna i često neobjašnjiva stvar, a znanost će morati još napredovati kako bi se takva sila objasnila činjenicama i brojkama.

Foto: Unsplash