Ovo je razlog zašto pepeljaru s opušcima odmah morate isprazniti

by | 16 travnja, 2020

Cigarete su štetne čak i kad ugašene ostanu u pepeljari, pokazalo je istraživanje. U prva 24 sata od gašenja, čik će ispustiti 14 posto nikotina od ukupne količine nikotina koji se oslobađa u cigareti dok je upaljena. I to nije sve.

Dok se većina ovih kemikalija oslobađa u roku od jednog dana od gašenja, analizom američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) utvrđeno je da se još danima nakon gašenja cigarete iz nje ispušta triacetin – plastifikator u filterima.

“Jako smo iznenađeni ovim saznanjem. Brojke su značajne i mogle bi imati utjecaj, primjerice, kad se opušci ostavljaju u automobilu, ali i u drugim zatvorenim, a skučenim prostorima”, upozorava Poppendieck, kaže za Science Alert inženjer za zaštitu okoliša Dustin Poppendike iz američkog Nacionalnog instituta za tehnologiju.

Kako bi izmjerili štetnost ugašenih cigareta, Poppendick i njegov tim su u komoru stavili 2100 nedavno ugašenih opušaka. Naravno, nisu ljudi popušili cigarete, nego je dizajniran stroj koji je to činio. U zraku u komori pronađeno je osam kemikalija  koje se nalaze u cigaretama. 

Triacetin nije jedan od opasnih, ali s obzirom na to da je čest u filtrima za cigarete i ne ispušta se lako u zrak, dobar je pokazatelj kako se razgrađuju druge ljepljive kemikalije.

Kad je temperatura zraka u prostoriji bila viša, kemikalije iz opušaka brže su se ispuštale u zrak. To znači da puna pepeljara opušaka koja danima stoji u automobili loše utječe na zdravlje onih koji se u njemu voze, osobite djece.

IZVOR: RTL.HR