Što reći nekome tko trenutačno proživljava najteže trenutke života?

by | 1 siječnja, 2021

Biti pozitivan generalno nije loša stvar, dapače, to može biti dar svima onima koji vas okružuju, ali postaje problem kada prestanete slušati tuđa iskustva, fokusirajući se samo na plasiranje pozitivnosti.

U trenutku kad izaberete gledati na situaciju, tragediju iz jedne perspektive, u ovom slučaju pozitivne, postoji velika mogućnost da ćete umanjiti ili odbaciti tuđe iskustvo. Upravo to zove se toksična pozitiva, koja postaje problem u ovim izazovnim vremena koja su pred nama, a posebno pred ljudima koji su tek izgubili svoje domove i krovove nad glavom.

Čak i ako pokušavate razveseliti nekoga, te potencijalno odbacujete njihovu patnju i situaciju u kojoj su se našli, može im ostaviti dugoročne negativne posljedice. Postoji razlika između onoga što doista jesmo i “maske” koju stavljamo dok se prezentiramo svijetu, a negdje između nalazi se sram i neugoda. Zato kad se susretnete s nekim tko trenutačno proživljava jedne od najtežih trenutaka života, umjesto da pokušate silom okrenuti na pozitivno, koristite metodu prihvaćanja i validacija. Prirodno je da želimo biti od pomoći i da želimo ohrabriti i motivirati bližnje, ali trebamo stati i na loptu u naumu da popravimo ono što treba, po nama, biti popravljeno. Ono što ljudi koji pate u ovom trenu trebaju je prihvaćanje, a ne druga perspektiva koja ih u trenu dok još proživljavaju svoje teške emocije, može samo obeshrabriti ili naživcirati.

Izbjegavajte rečenice poput “Sve se događa s razlogom”, “Uvijek može bolje”, “Uvijek gledaj pozitivno”, te ih zamijenite s “Ovo je doista teška situacija, mislim na tebe i tu sam u dobru i u zlu”, jer će osoba znati da nije sama u svojim osjećajima, čak i kad je najteže.

Foto: Unsplash