Zašto je vježbanje sa šminkom toliko loše?

by | 4 kolovoza, 2021
vježbanje sa šminkom

Vježbanje sa šminkom – da ili ne? Mnogima sama pomisao na to izaziva zgražanje, dok je drugima nezamislivo bilo kamo otići bez šminke.

Prije svega, važno je znati koji utjecaj ima šminka koju nosite tijekom vježbanja na vašu kožu. Je li u redu nositi puder i ostalu šminku za vrijeme vježbanja? Kad vježbate, temperature tijela raste, a pore se otvaraju kako bi znoj rashladio kožu. Upravo u tome je problem – što će proizvodi na vašem licu dospjeti u otvorene pore, a od toga tada može doći do osipa te začepljenja pora koje mogu dovesti do problema s aknama ili neujednačene kože.

Odgovor na ovo mogli bi biti proizvodi koji su otporni na znoj, međutim, činjenica je da je većina takvih proizvoda osmišljena samo s namjerom da zadrži šminku na mjestu, a ne da zaštiti vašu kožu. Dermatologinja dr. Hibi Injibar savjetuje da izbjegavate proizvode na bazi ulja jer bi upravo oni mogli prouzročiti probleme poput začepljenih pora, pa svakako tražite one koji će koži omogućiti disanje te koji su izrađeni od lakih ili prozračnih materijala kako bi se spriječilo prekomjerno začepljenje.

Pročitajte: Zašto više nego ikada dobivamo akne po tijelu i kako ih se riješiti?

Birajte proizvode s dobrim SPF-om

Dobar SPF ne začepljuje pore na isti način kao šminka, a ako prakticirate vježbanje na otvorenom, obavezno ga koristite. Ako ste skloni znojenju, nabavite vodootporan proizvod sa zaštitnim faktorom.
Bilo da nosite šminku tijekom vježbanja ili ne, pokušajte ne dodirivati lice tijekom treninga kako biste ograničili kontakt klica s otvorenim porama.

Pisali smo već, a i podsjećamo da prostirka za jogu može sadržavati bakterije koje zatim možete prenijeti na lice pa je važno tu prostirku održavati čistom.

Pročitajte: Vaša prostirka za jogu može biti uzročnik akni

Dakle, make-up svakako izbjegavajte za vrijeme vježbanja jer ako primijetite promjene kod kože lica nakon nekoliko treninga, a znate da ste vježbali sa šminkom, vjerujte da je to upravo od toga.

Pročitajte: Kako vježbati ljeti? Tri trenerice dale su nam savjete 

FOTO: AJ Alao/Unsplash