Odličan savjet kako prostirku za jogu održati čistom

Sjajan trik za održavanje čistoće prostirke za jogu

by | 19 lipnja, 2021
prostirka za jogu

Bez obzira na to jeste li tek početnik u jogi ili se već aktivno bavite njome, prostirka za jogu (joga mat) od iznimne je važnosti jer je to vaš osnovni rekvizit za vježbanje. Kad je birate, bitno je da vam bude udobna i jednostavna za održavanje te dobre kvalitete. Popularnost joge sve je veća pa je stoga i ponuda prostirki velika, a kod kupnje svakako obratite pažnju i na materijal, koji je iznimno bitan jer omogućava mekoću, izdržljivost i elastičnost te puno govori o tome kako ćete prostirku najlakše održavati. Također, pazite na debljinu prostirke, ali i na teksturu.

Popuštanjem mjera zbog pandemije COVID-19, život se lagano vraća u normalu, a to znači normalan odlazak u teretane, grupna vježbanja i slično. Kako nam je higijena postala osnovno pravilo u cjelokupnom životu proteklih godinu dana, isto tako tu higijenu važno je primjenjivati na fitness rekvizite i sredstva za vježbanje.

Erin Motz, učiteljica joge, na svom Instagram profilu poznatijem kao @badyogiofficial na kojem ima više od 63 tisuće followera podijelila je savjet kako na “čišći” način kotrljati joga prostirku. Motz započinje svoj video objašnjavajući da kada joga prostirku smotate na „ć”tipičan način” – kotrljanjem s jednog kraja na drugo samo prenosite nečistoće koje su bile na donjem dijelu prostirke, a neminovno je da ćete tu prljavštinu dodirivati rukama, a možda ju i prenijeti na svoje lice. (Pročitajte: Vaša prostirka za jogu može biti uzročnik akni)

Učiteljica Motz predlaže alternativnu metodu: prvo preklopite prostirku na pola kao da je papir, tako da se dvije polovice okrenute prema gore dodiruju. Zatim, krenuvši od naboranog ruba, samo namotajte prostirku kao i obično. Upravo tako strana koja je dodirivala pod neće biti u doticaju s vašim licem i rukama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ERIN MOTZ (@badyogiofficial)

I prije pandemije, joga prostirke (joga mat) bile su izvor mnogih bakterija i virusa čime su uzrokovale prehladu, gripu, kožne infekcije, želučane tegobe, herpes i slično. Upravo prostirke bile su leglo klica zbog neodržavanje čistoće. Metoda koju je prikazala učiteljica Motz neće jamčiti da ćete u potpunosti izbjeći moguće pojave, ali valja probati, naravno, uz ostale mjere čišćenja. Redovito pranje i odražavanje prostirke od iznimne je važnosti, a uvelike pomaže ako koristite svoju vlastitu (a ne svaki puta od nekog drugog) i da se brinete kako je održavate, koliko često i na kakav način.

Ako niste uvijek u mogućnosti oprati svoju prostirku, koristite antibakterijske vlažne maramice ili sprejeve za dezinfekciju.

Trik za održavanje čistoće prostirke za jogu iznimno je lagan, a mogao bi učiniti puno za vaše zdravlje. Probajte!

FOTO: vadimguzhva iStock/Getty Images Plus via Getty Images