Zašto je sadašnji trenutak tako važan i kako nam vraćanje u njega pomaže?

Dubravka Fazlić o tome kako uroniti u sadašnji trenutak

by | 1 lipnja, 2021
sadašnji trenutak

Jedini trenutak koji postoji je sada. Sadašnji trenutak. Znanost to potvrđuje. “Bez obzira na to koliko je iluzija vremena postojana, iluzija prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i dalje je iluzija”, rekao je Einstein.

Prošlost i sadašnjost postoji jedino kao percepcija u našem umu. I tu se najviše zadržavamo. Sadašnjost je rezervirana za analiziranje. Jedini trenutak koji postoji je onaj sada i mi mu jednostavno dopuštamo da prođe mimo nas. Kako?

Prizovite u sjećanje gdje ste se nalazili kad ste se danas tuširali, prali zube ili vozili auto. Sjetite se okruženja u kojem se vaše tijelo nalazilo. Možda ćete se moći prisjetiti, a možda nećete? Znate gdje ste bili jer u sjećanju imate pohranjeno okruženje. Misli koje ste imali tada odvele su vas na neko mjesto u prošlosti ili u sadašnjosti, zadatke koji vas čekaju u danu, što sve trebate obaviti, pokupiti, koga nazvati, s kim se susresti. Brige koje vas more. Repovi se vuku od jučer, prekjučer. Razgovor koji vas se osobito dojmio. Vrijeme u kojem vam je bilo lijepo, pa se stalno vraćate u te trenutke.

(Pročitajte: Koje su dobrobiti prakticiranja mindfulnessa u svakodnevnom životu?)

Shvaćanje što radimo sada u ovom trenutku daje nam moć da svoj fokus i pažnju usmjerimo na radnju koju radimo. Primjećujemo svoje misli, osjećaje senzacije, zvukove koji nas okružuju.

dubravka fazlic kolumna

Bivanje u sadašnjem trenutku neće riješiti sve vaše probleme i nije čarobna pilula. No može nam pomoći na nekoliko načina:
1. Cijenimo sebe i svoj svijet više.
2. Oslobađamo se stresa.
3. Smanjimo pretjerano razmišljanje.
4. Manje smo zabrinuti.
5. Otvoreni smo prema novim idejama, mogućnostima.
6. Poboljšavamo socijalne vještine.
7. Razigranost nam se budi.
8. Osjećamo se ispunjenije i zadovoljnije.
9. Razvija nam se kreativnost…

Svjedočimo dobu u kojem je puno toga nejasno, nepoznato, nesigurno. Mnogi od nas osjećaju strah, tugu, razočaranje, bol, strepnju. Situacije koje smo proživjeli proživljavamo ponovno. Zamišljamo situacije koje nam se mogu dogoditi. Snaga i moć naših misli velika je. Prisjetite se samo trenutka kad vam je netko rekao sretnu vijest i kad ste u mislima doživjeli kako je vaše tijelo reagiralo. Naše tijelo je uvijek u sadašnjosti. Misli utječu na naše tijelo. Na naše odluke, reakcije, osjećaje. Važnost sadašnjeg trenutka odlikuje se u tome jer primjećujemo kako se osjećamo upravo sada.

Što nam se odigrava u umu upravo sada i da li je to stvarno ili je to tok naših misli. Proživljavamo svoje iskustvo sada i ne uspoređujemo ga s nekim prošlim iskustvom. Ovako dozvoljavamo sebi reagirati na drukčiji način. Doživjeti sadašnje osjećaje i senzacije koje su nam prisutne u tijelu. Tok naših misli je nepresušna rijeka koja nikada ne staje. Ono što možemo mi napraviti jest prenijeti sadržaj rijeke kamo nas je odveo i vratiti se u sadašnji trenutak. To je vještina, i poput svake vještine, ona se trenira.

Dva načina za uroniti u sadašnji trenutak

Fokusirajte se na svoj dah. Nemojte dozvoliti niti jednom vašem dahu, udahu i izdahu da pokraj vas prođu neopaženo. Za početak tri puta dnevno po tri minute dozvolite si pauzu od misli i fokusirajte se na svoj dah. Misli će i dalje biti prisutne. U pozadini. U te tri minute vi ste odlučili svoj fokus imati na dahu.

Fokusirajte se na ono što se nalazi ispred vas. Oko vas i u vama. Upotrijebite svoja osjetila. Pogledajte što se nalazi ispred vas upravo sada. Poslušajte zvukove koji vas okružuju. Osjetite li kakav miris koji dolazi do vaših nosnica. Kakav imate okus u ustima. Osjetite tkaninu vaše odjeće kako dodiruje vaše tijelo. Osjetite svoja stopala kako dodiruju tlo na kojima su položena.

Svoja jutra započinjem meditacijom ili treningom za um. Usmjeravam svoju pozornost na dah. Ne dozvoljavam niti jednom udahu ili izdahu da pokraj moje pažnje prođu neopaženo. Tada sam u sadašnjem trenutku. Moje misli su i dalje prisutne, one prolaze. Senzacije u tijelu se javljaju, emocije se podižu. Opažam zvukove, dopuštam im da budu prisutni u mojoj svijesti. Da sam ih svjesna. Pritom se ne vežem za njih, već sam svojom pažnjom usmjerenom na dah prisutna u sadašnjem trenutku. Svim svojim čulima.

Tekst: Dubravka Fazlić

Više o meni i o mome radu pročitajte na www.dubravkafazlic.com

Foto: Pexels/Nycolle Suabya