Ovo je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj

Započelo je "7 dana Europskog tjedna borbe protiv raka"

by | 25 svibnja, 2021
zdravlje

Svake godine, u posljednjem tjednu svibnja (25. – 31. svibnja), obilježava se Europski tjedan borbe protiv raka. Tijekom ovog tjedna, različite organizacije, kreatori politika i šira javnost sudjeluju u aktivnostima vezanim za podizanje svijesti o prevenciji raka, pristupu liječenju i podršci bolesnicima i osobama koje su preživjele rak.

Svaki dan Europskog tjedna borbe protiv raka posvećen je određenoj temi iz širokog spektra područja onkološke skrbi. Obilježavanje započinje temom primarne prevencije, a zaključuje se Svjetskim danom nepušenja.

Rak je globalni javnozdravstveni problem s kojim se potrebno suočiti na svim razinama. U Europskoj uniji godišnje 3,5 milijuna ljudi oboli od raka, dok ih umre oko 1,3 milijuna. Na temelju sadašnjih podataka, procjenjuje se da će se 40 posto Europljana u jednom trenutku svog života suočiti s nekom od dijagnoza raka.

 

 

U Hrvatskoj je 2019. godine od raka umrlo 13 718 ljudi, što je 26,5 posto svih smrti u toj godini. Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, odmah nakon srčano-žilnih bolesti. Kod osoba mlađih od 65 godina rak je najčešći uzrok smrti te uzrokuje oko 40 posto svih smrti u toj dobi.

U ovogodišnjoj kampanji Udruženje europskih liga protiv raka (engl. ECL – Association of European Cancer Leagues) fokusirat će se na oblikovanje provedbe Europskog plana za borbu protiv raka (#EUCancerPlan).

Tijekom Europskog tjedna borbe protiv raka 2021., ECL će nastojati podići razinu svijesti o vodećim inicijativama i aktivnostima navedenim u “Komunikaciji o europskom planu za borbu protiv raka” (engl. Communication on Europe’s Beating Cancer Plan) te promovirati preporuke liga protiv raka, uključujući i Europski kodeks protiv raka (engl. European Code Against Cancer).

Svi pojedinci i organizacije koje se bave rakom i zdravljem pozvani su pridružiti se ovogodišnjoj kampanji kako bi se zajedničkim snagama osiguralo dobro funkcioniranje provedbe Europskog plana za borbu protiv raka.

Izvor: hzjz.hr

FOTO: Puwadon Sang-ngern/Pexels