Zahvaljujući prehrani bez glutena možete očistiti organizam od svih toksina

by | 13 prosinca, 2019

Prehrana bez glutena trenutačno je jedna od najpopularnijih u svijetu. Prvobitno je napravljena za pacijente s celijakijom, ili za ljude s blažom netolerancijom na gluten, ali se pokazala i kao odlična za pročišćavanje organizma i kod potpuno zdravih osoba, pa čak i za pristojan gubitak kilograma (za četiri dana gubi se kilogram – kilogram i pol).

Postoji i puno potvrđenih slučajeva gdje nije postojala netolerancija na gluten, ali je osoba samim prelaskom na ovu dijetu osjetila značajna zdravstvena poboljšanja i gubitak težine.

Bezglutenska dijeta ne zabranjuje konzumaciju kukuruza, heljde, tapioke i soje. Ipak, prije nego što upotrijebite bilo koji proizvod, provjerite na etiketi ima li u njemu ima ječma ili pšenice. Također, ova dijeta strogo zabranjuje kruh i tjestenine s glutenom i gotovo svu industrijski prerađenu hranu budući da se u njoj uvijek pronađe malo glutena.

Osim toga, oni koji se žele pridržavati dijete bez glutena trebali bi isključiti iz obroka konzerviranu hranu, peciva, kolače, sladoled i pića koja u sebi sadrže ostatke zrnatih proizvoda kao što su kvasac i pivo.

Bezglutenska dijeta dozvoljava hranu pripremljenu od soje, riže, kukuruza i heljdinog brašna. Mogu se koristiti i proso, aktivni suh kvasac i mlijeko u prahu.

Ovom dijetom možete smanjiti težinu i očistiti tijelo od toksina. Prehrana je raznovrsna, uravnotežena i sadrži minimum kalorija i šećera, pa samim tim lako možete smršavjeti.

Neki liječnici, poput dr. Alessija Fasana, pedijatra i profesora na Sveučilištu u Marylandu, idu i korak dalje razvijajući čitave koncepcije tzv. gluten free načina prehrane za zdrave osobe, i tvrde kako ima još prednosti:

– Usporava starenje. Pšenica (koja sadrži gluten) podiže razinu šećera u krvi, šećer se veže za bjelančevine, a ta kombinacija podiže razinu enzima glikacije koji oštećuje kolagen u koži i tako ubrzava starenje.

– Stabilizira razinu šećera u krvi. Bezglutenska dijeta isključuje bijeli kruh, kolače i slatkiše, čime se izravno smanjuje unos loših ugljikohidrata i jednostavnih šećera koji podižu razinu šećera u krvi. Prekomjerni unos šećera vodi do pretilosti i dijabetesa, a čest je uzrok i kroničnog umora i iscrpljenosti.

– Olakšava tegobe menopauze. Stručnjaci tvrde da gluten pogoršava simptome menopauze, kao što su glavobolja i naleti vrućine, a njegovo izbjegavanje olakšava ili potpuno uklanja ove tegobe.

PONEDJELJAK

Ručak: tjestenina (bez glutena) s graškom (70 g), losos na žaru (120 g), salata od rajčica i zelene salate (200 g), jagode, sok od ananasa

Večera: varivo od riže (30 g) i leće (150 g), paprike na žaru (150 g) posipane sezamom, bezglutenski kruh (60 g), jabuka, čaj od matičnjaka

UTORAK

Ručak: tjestenina (bez glutena) s mozzarellom (70 g), kuhani špinat za salatu (200 g), voćni kup

Večera: varivo od povrća (sa 30 g tjestenine bez glutena i 100 g povrća), pureći odrezak, kuhana cikla (200 g), bezglutenski kruh (60 g), naranča

SRIJEDA

Ručak: tjestenina (bez glutena) sa svježim sirom (70 g), salata od rukole (200 g), jedna jabuka

Večera: varivo od mahuranki (pripremljena od 30 g riže i 200 g mahunarki: leća, grašak, grah, soja – po želji), salata od zelenog radiča (200 g), kriška bezglutenskog kruha (60 g), 2 kriške ananasa

ČETVRTAK

Ručak: špagete (bez glutena) s umakom od rajčica (70 g), zapečene artičoke (200 g), kruška, jogurt

Večera: pileća juha sa sitnom tjesteninom (bez glutena, 30 g) i komadom kuhane piletine (70 g), salata od rajčica (200 g), bezglutenski kruh (60 g), papaja

PETAK

Ručak: rižoto (70 g) s tikvicama (200 g), salata od mrkve (200 g), jabuka

Večera: varivo od riže (30 gr) i graha (50 g), paprike punjene svježim sirom (200 g), bezglutenski kruh (60 g), 2 marelice

SUBOTA

Ručak: rižoto sa šafranom (70 g), salata od kuhane cikle (200 g), naranča, čaša crnog vina

Večera: goveđa juha sa sitnom tjesteninom bez glutena (30 g) i jajetom, pileće pečenje (200 g), kuhana brokula, bezglutenski kruh (60 g)

Foto: Heather Ford / Unsplash