Što za budućnost znači pretjerano zagrijavanje našeg Jadranskog mora?

by | 13 srpnja, 2022
Proteklih godina, a posebice zadnjih tjedana, sve se više priča o ultrabrzom zagrijavanju Jadranskog mora. Tema globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena postala je jedna od najčešćih u svijetu, a ekstremi koje donosi sve su učestaliji. Loše vijesti sada iz dana u dan stižu sa svih strana, a nedavno je objavljeno da se od svih mora svijeta Mediteran zagrijava najbrže. Što to znači? Visoke temperature mora, koje mnogima gode jer im odgovara toplo, ipak nisu toliko bezazlene. Radi se o nezapamćenim temperaturama koje nikako nisu dobre ni za ljude, a posebice ne za životinje, ribe i druge organizme koji žive u moru.
Upravo o tom pitanju raspravlja se sve više jer zabrinjava činjenica kako će se to zagrijavanje odraziti na život riba u Jadranu. Tako znanstvenici već sada upozoravaju na potencijalne rizike, ali i na brzinu kojom se mijenja sastav riba u Jadranskom moru.
Morski biolog Petar Kružić s Biološkog odsjeka u Zagrebu kaže da su visoke temperature mora kakve se bilježe posljednjih dana u Jadranu primarno posljedica iznadprosječno toplog vremena u lipnju, a pogotovo nedavnog toplinskog vala – piše index.hr. Osim toga, naglo zatopljenje mora dovelo je i do cvjetanja mora, što povlači za sobom dodatne probleme primjerice ribarima, čije su mreže bile pune sluzi.
Cijeli taj veliki rast temperature i činjenica da ona prodire u sve dublje slojeve mora, dovest će do toga da se mijenja populacija, veličina i kvaliteta morskih organizama u Jadranu. Moguće je isto da će velik broj njih izumrijeti. Da se sve to preokrene i krene nabolje, potreban je velik napor. I ne radi se samo o tome da se more zagrijava, već o promjenama koje mi kao pojedinci možemo učiniti kad su u pitanju klimatske promjene. Početi od sebe, spasiti prirodu, djelovati kako možemo i umijemo.
Važno je i napomenuti, zbog klimatskih promjena, toplinski valovi postali su intenzivniji i češći, upozorili su znanstvenici. Nedavni ekstremni toplinski val koji je pogodio Europu na kopnu pokrenuo je morski toplinski val koji još uvijek traje pod vodom u Sredozemnom moru. Fenomen morskih toplinskih valova je postao ključni signal klimatskih promjena.
Osim svega toga, trenutačno je opet krenuo novi toplinski val diljem Europe. Drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom lipnja, toplinski val je sada “sasvim neuobičajen” u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta. Toplinski val je počeo u nedjelju i mogao bi “potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najdulji toplinski val u Španjolskoj od 1975.”, rekao je za France Presse.

“Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplinskih valova”, dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u posljednjih 12 godina.

I tada se jednostavno zamislimo i pitamo: Kuda to vodi i kako mi kao pojedinci možemo pomoći i što učiniti?