Lijepe vijesti: New York zabranjuje prodaju kućnih ljubimaca

by | 21 prosinca, 2022

Lijepe vijesti dolaze iz države New York, gdje se zabranjuje prodaja kućnih ljubimaca!

Guvernerka New Yorka zabranila je prodaju pasa, mačaka i kunića u maloprodajnim dućanima u pokušaju da zaustavi zlostavljanje životinja. Kupci u tom američkom gradu tako više neće moći tražiti kućne ljubimce u izlozima trgovina, nakon što je guvernerka Kathy Hochul u četvrtak potpisala zakon kojim se zabranjuje prodaja kućnih ljubimaca u dućanima.

“Psi, mačke i zečevi diljem New Yorka zaslužuju domove pune ljubavi i human tretman. Ponosna sam što mogu potpisati ovaj zakon koji će učiniti značajne korake za smanjenje grubog postupanja i zaštitu dobrobiti životinja u cijeloj državi”, izjavila je Hochul.

Ovaj potez pozdravile su organizacije za zaštitu prava životinja, dok dućani za prodaju kućnih ljubimaca vjeruju da će zbog toga ostati bez značajnih prihoda, kako prenose američki mediji. U New Yorku, grupe za zaštitu kućnih ljubimaca već dugo traže potpuno zatvaranje objekata koji uzgajaju i prodaju životinje radi zarade, govoreći da se životinje uzgajaju u nehumanim uvjetima prije nego što se pošalju u dućane.

zabrana prodaje kućnih ljubimaca

Zakon o zabrani prodaje kućnih ljubimaca na snazi od 2024. godine

Novi Zakon koji stupa na snagu 2024. godine, dopušta dućanima za kućne ljubimce da rade sa skloništima kako bi ponudili spašene ili napuštene životinje na posvajanje. Također će zabraniti uzgajivačima prodaju više od devet životinja godišnje.⁠

Međutim, neki tvrde da će morati zatvoriti svoje dućane. “Ne znam što reći. Nakon 30 godina rada možda ću morati zatvoriti svoj dućan, koji se razlikuje od ostalih jer životinje ne držimo u kavezima i radimo samo s najboljim uzgajivačima. Najam ne bi mogao održati moj posao na životu. Psi nam čine 90 posto prihoda. Mislim da je ovo vrlo nepravedno, posebno za dućane poput našeg, koji nikad nisu napravili nijedan prekršaj”, rekla je za Fox 5 Lisa Caiazzo, suvlasnica Petite Pets Puppy Boutiquea.

Nakon što zakon stupi na snagu 2024., dućanima koji ga se neće pridržavati prijete kazne do 1000 dolara (7.122,80 kuna).

Ipak, na kraju krajeva, kako god bilo, valja pohvaliti činjenicu da je New York sada šesta država koja je usvojila zabranu prodaje kućnih ljubimaca u trgovinama, nakon Kalifornije, Illinoisa, Mainea, Marylanda i Washingtona.

Pročitajte: Pohvalno! Popis hrvatskih gradova koji Novu godinu slave bez vatrometa

Foto: Pexels