Florida je zabranila korištenje društvenih mreža djeci mlađoj od 16 godina

by | 28 veljače, 2024
zabrana korištenja društvenih mreža florida

Parlament Floride, pod kontrolom republikanaca, nedavno je usvojio zakon koji zabranjuje pristup društvenim medijima djeci mlađoj od 16 godina.

Ovaj potez, kako zagovornici tvrde, ima za cilj zaštititi maloljetnike od potencijalnih online opasnosti po njihovo mentalno zdravlje. Prema novom zakonu, koji sada čeka potpis republikanskog guvernera Rona DeSantisa, društvene mreže će biti obavezne ukloniti sve račune korisnika mlađih od 17 godina.

Zastupnički dom podržao je zakon sa 108 glasova “za” i sedam “protiv” nakon što je Senat dao svoje konačno odobrenje nekoliko sati ranije.

Guverner DeSantis, koji nije dao naznake hoće li potpisati ovu mjeru, izrazio je prije mjesec dana svoju zabrinutost zbog mogućeg kršenja prava na privatnost.

Prvobitni zagovornici zakona tvrde da će on zaštititi mlade ljude od štetnih utjecaja društvenih medija poput anksioznosti, depresije i drugih mentalnih problema te da će biti koristan za one koji prekomjerno koriste ove platforme.

Međutim, kritičari upozoravaju da bi ovaj zakon mogao ugroziti pravo na slobodu govora, kako je zajamčeno u prvom amandmanu američkog ustava, i tvrde da bi roditelji, a ne vlada, trebali donositi odluke o pristupu društvenim medijima svoje djece.

Utah je već u ožujku 2023. postao prva američka savezna država koja je usvojila zakone o regulaciji pristupa društvenim mrežama maloljetnicima, a naknadno su se pridružile Arkansas, Louisiana, Ohio i Teksas, prema analizi provedenoj prije donošenja zakona u Floridi. Ova analiza sugerira da i druge savezne države razmatraju slične regulative, kako piše HINA.

Hoće li i Hrvatska slijediti ovaj primjer, ostaje za vidjeti u budućnosti.

Pročitajte: Osjećate se loše dok se odmarate i ne radite ništa? Znamo kako se riješiti tog osjećaja krivnje 

Foto: Pexels