Za zdravlje žena najgore je pasivno pušenje

by | 27 rujna, 2019

Do sada je više istraživanja pokazalo da pasivno pušenje može imati ozbiljne posljedice po zdravlje nepušača, a novo australsko istraživanje pokazuje da su riziku od bolesti znatno izloženije žene.

Kako je objavljeno u časopisu “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, tinejdžerice su znatno izloženije riziku od bolesti izazvanih pasivnim pušenjem od svojih vršnjaka suprotnog spola, kako prenosi američki časopis “Time”.

Znanstveni tim Sveučilišta Zapadne Australije proveo je istraživanje koje je obuhvatilo više od tisuću tinejdžera nepušača, s fokusom na pušačke navike u njihovom domu. Ispitanici su rođeni u periodu od 1989. do 1992. godine, a praćene su aktivnosti povezane s duhanskim dimom prije svega kod njihovih roditelja te potom i ostalih ukućana.

Istraživanje je pokazalo da je gotovo svako drugo dijete u svom domu izloženo pasivnom pušenju, a na osnovi uzoraka krvi utvrđeno je da su tinejdžerice puno više izložene riziku od većeg kolesterola i srčanih bolesti.

Australski znanstvenici tvrde da je istraživanje od velikog značaja u razumijevanju posljedica pasivnog pušenja i najavljuju da će sljedeći korak biti usmjeren ka objašnjenju zašto su žene izložene duhanskom dimu podložnije rizicima od muškaraca.

Foto: Unsplash