Za zdravije srce: sedam namirnica bogatih kalijem

by | 22 lipnja, 2014

Kalij je jedna od najvažnijih hranjivih supstancija, jer igra ključnu ulogu u jačanju mišića, živčanih funkcija i zdravlju srca. Ako ne unosite preporučenu dozu od 4.700 mg dnevno, mogu se javiti umor, grčevi u mišićima, podrhtavanje srce i napadaji nesvjestice.

kalij

Vjerojatno ste čuli da su banane dobar izvor kalija, što je točno. Ovo ukusno voće je odličan izbor ako želite unijeti kalij, jer banana srednje veličine sadrži oko 422 miligrama ovog važnog suplementa.

Slatki krumpir
Neka vam slatki krumpir tijekom cijelog ljeta bude prilog uz svako jelo. Ova ukusna namirnica puna vitamina sadrži čak 542 miligrama kalija u jednoj porciji!

Avokado
Sa svakim avokadom unesete dragocjenih 487 miligrama kalija u vaš organizam.

Bijeli grah
Dodajte ga u juhu, poslužite kao prilog. Kako god da ga pripremate, odličan je, jer je grah pun kalija. U samo 90 grama bijelog graha nalazi se nevjerojatnih 502 miligrama ovog dragocjenog minerala.

Jogurt
Ako želite imati zdravu užinu, ne može bolje od zdravog, osvježavajućeg jogurta. Kroz standardnu porciju od 250 ml osigurat ćete sebi 579 miligrama kalija.

Špinat
Navalite na špinat, jer se u 220 grama ovog zdravog povrća nalazi nevjerojatnih 839 miligrama kalija! Stavljajte ga u salatu, pljeskavicu, napitak… Izaberite jedan od mnogobrojnih načina i konzumirajte špinat redovito.

Umak od rajčice
Svježa rajčica je odlična, ali umak od rajčice i pire su bolji izvori kalija. Jedna četvrtina šalice daje vam 664 mg ovog minerala, dok pola šalice pirea ima 549 mg. Sok od rajčica ima više od 400 mg.

Suhe šljive
Samo tri četvrtine šalice suhih šljiva dat će vam 530 mg kalija. Iako vjerojatno znate da su odlične za probavu, manje je poznato da su dobre i za jačanje kostiju. Jedna studija pokazala je da žene koje jedu 10 suhih šljiva dnevno imaju znatno gušće kosti od onih koje su jele drugo sušeno voće.

Izvor: elle.rs