Kako u svakom danu “ukrasti” malo vremena za sebe?

by | 18 lipnja, 2020

Kvalitetno vrijeme koje ćete odvojiti samo za sebe kako biste se “otkačili” od dnevne rutine ne podrazumijeva nužno odlazak na fitness, na wellness ili na izložbu. Naprotiv, prilike da ugrabite pet minuta za guštanje, ponekad su nam pred nosom, samo ih ne znamo prepoznati. To su, primjerice, trenuci u kojima ćete vježbati zahvalnost, opustite se ili biti kreativni…

1. Dvije minute zahvalnosti
Zahvalnost, na primjer, vježbati možete ujutro. Još dok ležite u krevetu, ili uvečer prije nego što utonete u san. Započnete li dan “trenirajući” zahvalnost, dobit ćete injekciju elana koja će vas nafilati energijom za cijeli dan. Na zvuk alarma nemojte odmah iskakati iz kreveta. Lezite nekoliko minuta, rastegnite se. Možete u krevetu odraditi malo joge, rastegnuti se poput mačke ili pak zauzeti pozu djeteta u kojoj ćete se prisjetiti svega dobrog što vas čeka taj dan.

A za to vam treba samo nekoliko minuta. Razmišljanje o stvarima na kojima ste zahvalni, dokazano podižu energiju, jačaju samopouzdanje te aktivirajući hormone sreće pridonose boljem radu imunološkog sustava.

2. Vrijeme za odrasle 
U mozgu se svakodnevno nakupljaju ideje, roje se misli i obrađuju raznolike emocije, a kad uzmete predah pružate mu priliku da ih zaustavi, analizira i posloži na svoje mjesto, kako kaže psihologinja Leah Klungness podsjećajući da odraslima, a osobito roditeljima male djece, vrijeme za sebe mora postati prioritet.

“Djeca će vrlo brzo shvatiti da mami ili tati vrijeme u kojem će raditi nešto što ih usrećuje. Najmlađima možete objasniti da sada vježbate te namjestiti alarm na budilici. Objasnite im da ćete se igrati nakon što budilica zazvoni”, savjetuje pojašnjavajući da djeca vole jasne upute i objašnjenja te da, ako im to osigurate, neće kršiti dogovor. Poštovat će vaše vrijeme, kako kaže.

3. Odlazak na trening mi je svetinja
Često se pitate kako pronaći vremena za teretanu kad nemate mira ni na toaletu? Stanite. Odredite si dva termina u tjednu u kojima ćete odlaziti na fitness, na trčanje ili u spavaćoj sobi vježbati jogu.

“I shvatite to ozbiljno. Pripremite tenisice i sportsku odjeću. Čim vam se oslobodi malo vremena, navucite ih i krenite. Ne morate naporno trenirati, malo žustrija šetnja ili kratki on-line joga trening, očistit će vaš um od teških misli”, savjetuje psihologinja i dodaje da pritom zamolite ukućane da vas ne ometaju.

4. Iskoristite svaku sekundu slobodnog vremena i dišite
Dok čekate na pregled, pranje kose u salonu ili zamjenu ulja kod mehaničara, vrijeme ne morate uludo trošiti skrolajući po društvenim mrežama (osim ako vas to ne opušta). Iskoristite to vrijeme za kratki trening dubokog disanja.

“Uzmite si nekoliko trenutaka pa duboko udahnite i izdahnite. Pravilno, iz trbuha. Jer, iako nemate vremena za meditaciju, tehnika svjesnog disanja imat će isti učinak na vaše tijelo i um”, govori life coach Avalaura Gaither Beharry. Duboko, svjesno disanje smiruje centralni živčani sustav, podiže razine energije u tijelu i omogućuje vam da se prebacite u mirnije stanje, pojašnjava.

5. Opuštanje u kadi
Poznajete li mamu koja je uživala u kadi, a da joj djeca pritom nisu ulazila u kupaonicu ili je pitanjima gnjavila kroz zatvorena vrata? Neka vas to ne obeshrabri, kako kaže psihologinja Klungness te napominje da ako im postavite jasna pravila, kupaonica može postati vaše mirno utočište.

“Zadajte im neki zadatke u kojem će uživati dok se vi opuštate te im recite da ćete za pola sata čitati bajku ili ih doći ušuškati za laku noć. Zatvorite vrata, skliznite u kadu i opustite se”, kaže.

6. Nemojte gubiti vrijeme u autobusu ili u redu na blagajni
Dok se vozite u busu, stojite u redu na blagajni ili u banci, umjesto da se živcirate jer je netko ispred vas sporo postavio stvari na traku ili ima tisuću i jedno pitanje za službenicu na šalteru, stavite slušalice i poslušajte omiljeni podcast. Tako ćete misli usmjeriti na nešto korisno i opustiti se, kako savjetuje klinička psihologinja Tara Cousineau.

IZVOR: 24SATA.HR