Voćna torta

by | 6 ožujka, 2013

Za kore:

  • 15 bjelanjaka
  • 600 g šećera
  • 3 žlice octa

Za kremu:

  • 1 konzerva ananasa
  • 500 g banana
  • 500 g kivija
  • 15 žumanjaka
  • 4 dl slatkog vrhnja
  • 250 g šećera
  • 300 g krem šlaga od vanilije
  • 5 dl mlijeka

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 200 g šećera muteći dok se šećer ne otopi. Pred kraj mućenja dodati žlicu octa.
2. Pravokutnu tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 150 ºC 60 minuta.
3. Od preostalog materijala ispeći još 2 kore.

Krema:

1. Pomiješajte žumanjke sa šećerom pa uz neprestano miješanje kuhati na pari dok se šećer ne otopi. Zatim skloniti s pare i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađenu kremu od žumanjaka dodati šlag od slatkog vrhnja i polako promiješati.
3. Posebno umutiti krem šlag od vanilije s mlijekom.
4. Ananas, banane i kivi očistiti i narezati na manje kocke.

Završni postupak:

1. Prvu koru premazati 1/3 kreme od žumanjaka, posuti ananasom i premazati 1/3 krem šlaga od vanilije. Prekriti drugom korom pa premazati 2/3 kreme od žumanjaka rasporediti banane, premazati 2/3 krem šlaga od vanilije i prekriti trećom korom. Na kraju nanijeti preostalu kremu od žumanjaka, posuti ga kivijem i premazati preostalim krem šlagom.
2. Premazanu tortu premazati šlagom od slatkog vrhnja.

Izvor: Dobra hrana