KAKO NAPRAVITI UKUSNE kolačiće od vaše omiljene čokolade

by | 22 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Potrebni su vam sljedeći sastojci:

  1. 125 g maslaca po želji
  2. 150 g smeđeg šećera
  3. 2 x vanilin šećer
  4. 1 x jaje
  5. 2 žlice kakaa (po vašem ukusu) u prahu
  6. 225 g brašna
  7. ½ vrečice praška za pecivo
  8. 1 žličica sode-bikarbone
  9. 100 g vaše omiljene čokolade za kuhanje / tamne
  10. 80 g prženih lješnjaka
  11. mlijeka dodavati po potrebi
  12. šećer u prahu
  13. limunov sok
  14. čokolada ako želite ukrasiti kolačiće

A) Dobro izmiješajte tijesto.
B) Dodajte potom brašno, kakao u prahu, šećer, maslac i miješajte dok se ne naprave Zatim dodajte jaje i malo mlijeka da se tijesto poveže.
C) Dobivene mrvice/tijesto istresite na radnu površinu pa potom dodajte nasjeckanu omiljenu čokoladu i popržene isjeckane lješnjake te rukama malo doradite tijesto.
Tijesto zatim oblikujte u disk ili kuglu, zamotajte u vrećicu ili plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku da se “odmara” nekih pola sata ili više.
D) Ako radite pomoću miksera, tada je potrebno i prvo staviti šećer i maslac u dublju zdjelu i mutiti dok ne posvijetli te nakon toga dodati jaje i sve ostale namjernice (dobivenu smjesu isto, naravno, treba staviti da odstoji u hladnjaku).
E) Razvaljati tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, tako da odozgora stavite plastičnu foliju ili papir za pečenje jer vam se tako neće lijepiti tijesto za valjak, a ako dodajete više brašna, kolačići mogu biti pretvrdi.
F) Radite oblike koje god želite od kruga, kocke, zvijezde, srca što god vam se čini lijepo.
Kolačići se također mogu spajati šećernim preljevom ili nekom kremom od maslacem, čokoladom ili ostavite bez dodataka jer će vam i takvi biti ukusni zbog idealnog omjera šećera.
G) Vaše slasne kolačiće peći na 180 do 200 stupnjeva Celzijevih oko 10 min, a možda i kraće jer sve ovisi o temperaturi, pećnici…
Kolačići moraju biti mekani kada ih izvadite iz pećnice jer će se hlađenjem malo stisnuti te će biti savršeno prhki.