Voćna torta s kroasanima

by | 22 siječnja, 2013

  • 100 g prženih mljevenih lješnika
  • 200 g mljevenog keksa
  • 375 g margarina
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 manja konzerva ananasa
  • 6 žumanjaka
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 l mlijeka
  • 4 žlice brašna
  • 14 manjih kroasana od vanile
  • 5 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 125g margarina i 125 g šećera u prahu.
2. Mljeveni keks preliti sa 1 dl soka od ananasa iz konzerve i dobro izmiješati.
3. Sjediniti umućeni margarin, natopljeni keks, mljevene lješnike i dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.

Fil:
1. U manju šerpu sipati 8 dl mlijeka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, žumanjke, puding od vanile i brašno. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Pripremljeni fil ostaviti da se ohladi pa u njega dodati 250 g omekšalog margarina i umutiti mikserom.

Finalni postupak:
1. Dno okruglog kalupa za tortu obložiti smjesom za koru i ručno oblikovati.
2. Zatim premazati trećinom fila od vanile i posuti sjeckanim ananasom. Nanijeti drugu trećinu fila od vanile, po njemu rasporediti punjene kroasane i premazati ih preostalim filom.
3. Na kraju dekorisati šlagom od slatke pavlake i preostalim kroasanima.

Izvor: Dobra hrana