Voćna torta

by | 2 kolovoza, 2014

vocna torta

Za biskvit:

  • 1 kg jabuka
  • 10 žlica šećera
  • 5 jaja
  • 5 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 6 jaja
  • 5 žlica gustina
  • 5 žlica brašna
  • 10 žlica šećera
  • 3 vaniln šećera
  • 125 g maslaca
  • 500 g jagoda

Za ukrašavanje:

  • 1 crveni preljev za kolače

Priprema:

Biskvit:

1. Jabuke oguliti i narezati na kriške. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, pa u njega poslagati kriške jabuka, posipati ih s 5 žlica šećera i peći u zagrijanoj pećnici na 200ºC 15 min. dok ne omekšaju.
2. Posebno pripremiti biskvit. Žumanca umutiti s 3 žlice šećera. Posebno umutiti bjelanjke s 2 žlice šećera u čvrst šaum. Pomiješati smjesu od žumanjaka sa šamom od bjelanjaka. Promiješati kuhačom. Dodati mješavinu brašna i praška za pecivo i promiješati.
3. Omekšale jabuke izvaditi iz pećnice i preliti ih pripremljenim biskvitom.
4. Peći u zagrijanoj pećnici na 180ºC oko 20 min. Pečeni biskvit okrenuti naopačke, tako da jabuke budu gore.

Krema:

1. U posudu uliti 8 dl mlijeka i kuhati dok ne prokuha.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s brašnom, gustinom, jajima, šećerom i vaniln šećerom. Uliti u prokuhano mlijeko i pomoću žice za mućenje neprekidno miješati dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati maslac i izmiksati.

Završni postupak:

1. Biskvit s jabukama vratiti u kalup, pa preko njega uliti četvrtinu kreme, posipati 1/3 narezanih jagoda, te isti postupak ponoviti još dva puta. Završiti s preostalom kremom. Tortu ostaviti u hladnjaku da se stegne.
2. Kada se torta stegne, prema uputstvu s vrećice pripremiti crveni preljev i ravnomjerno ga nanijeti na tortu.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept