Ovo je popis voća i povrća s najviše pesticida u 2024.

by | 26 ožujka, 2024
voće i povrće s pesticidima

Voće i povrće ključne su komponente zdrave prehrane, ali jednako je važno da su sigurni za jelo – što znači da su čisti od prljavštine i pesticida.

Svake godine od 2004., Environmental Working Group, neprofitna organizacija koja ima za cilj učiniti okoliš zdravijim, rangira neorganske proizvode s najviše pesticida koje naziva Dirty Dozen. EWG analizira podatke američkog Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Ove je godine EWG utvrdio da je 75 posto svih konvencionalnih svježih proizvoda uzorkovanih imalo ostatke potencijalno štetnih pesticida, kako piše cnbc.com.

Popis 12 vrsta voća i povrća s najvećim količinama pesticida

  • Jagode
  • Špinat
  • Kelj, raštika i gorušica
  • Grožđe
  • Breskve
  • Kruške
  • Nektarine
  • Jabuke
  • Bijela i ljuta papričica
  • Trešnje
  • Borovnice
  • Zeleni grah
No dobra vijest je da postoji i druga lista – ona s voćem i povrćem koje je uzgojeno s najmanjom količinom pesticida, a gotovo 65 posto voća i povrća u toj grupi na sebi nije imalo mjerljive ostatke pesticida. Riječ je o namirnicama poput avokada, kukuruza šećerca, ananasa, luka, papaje, šparoga, dinja, kivija, kupusa, gljiva, batata i mrkve.
voće i povrće s pesticidima

Jednostavni koraci za čišćenje voća i povrća nakon kupnje

Čišćenje voća i povrća prije jela doista smanjuje razinu pesticida, ali nijedna metoda pranja nije sto posto učinkovita kako bi se uklonio i najmanji trag pesticida. Započnite s čistim rukama te voće i povrće operite i istrljajte pod mlazom vode umjesto namakanja da biste uklonili većinu pesticida.

Svake godine američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) i Uprava za hranu i lijekove (FDA) testiraju domaće i uvezene proizvode. Zaposlenici USDA-e peru, gule i ribaju voće i povrće kao što bi to učinili potrošači, dok radnici FDA samo uzmu uzorak s proizvoda. Voće i povrće zatim se testira na više od 250 različitih pesticida, a rezultati se objavljuju na internetu.

Testirano je ukupno 47 510 uzoraka 46 vrsta neorganskog voća i povrća, pri čemu je većinu testiranja napravila USDA. Analiza tih podataka otkrila je tragove ukupno 254 pesticida u svom tom analiziranom voću i povrću.

Temeljito operite ruke i potrebne materijale za pripremu, uključujući daske za rezanje i posuđe, prije i nakon čišćenja proizvoda, prema CDC-u.

Nakon što su vam ruke čiste, možete slijediti ove korake:

  • Držite proizvod pod hladnom vodom u sudoperu.
  • Čistim papirnatim ručnikom uklonite svu prljavštinu i pijesak s proizvoda. Neki ljudi za ovaj korak koriste i čistu četku koja je posebno namijenjena čišćenju proizvoda.
  • Koristite čisti papirnati ubrus da osušite proizvode ako ih ne planirate pojesti odmah kako biste sačuvali njihovu zrelost.
  • Lisnato povrće također se može sušiti pomoću centrifuge za salatu.

Nije potrebno koristiti sodu bikarbonu ili ocat za čišćenje proizvoda iako je to postalo prilično popularno.

CDC strogo preporučuje da ne koristite sapun, deterdžent ili komercijalna sredstva za pranje za čišćenje voća i povrća.

voće i povrće s pesticidima

Pročitajte: 8 vrsta voća i povrća koje stimuliraju proizvodnju kolagena 

Foto: Tatyana Maximova iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels