Vježbama do bolje koncentracije kod djece

by | 20 travnja, 2014

Primijetili ste da vaše dijete započne neku aktivnost ali rijetko je završi? Čitate mu priču, a već poslije nekoliko minuta njegova koncentracija slabi i više vas uopće ne sluša? Pomozite mu da bolje drži pažnju, jer je ona jako važna, a dovoljno je da se nešto dogodi pa da je izgubi, da osjeti novi miris, zvuk, okus, prizor.

učenje

Za koncentraciju je neophodno, kažu stručnjaci, da dijete uloži intelektualni napor, da razmišlja. Zato je dobro da svakodnevno izvodi određene vježbe za mozak, na primjer da slaže slagalice, gradi dvorac od kockica različite veličine, crta…

Ukoliko mu neki vanjski stimulans poremeti tijek misli, odmah će se dekoncentrirati i odustati. Stoga ga nemojte ometati dok nešto radi, ne prekidajte mu misli jer, bilo da je samo u sobi ili s drugom djecom, dozvolite mu da završi započeto. U suprotnom, postoji opasnost da ono kasnije brzo gubi interes i ima poteškoća s učenjem. Ako se dijete odmalena navikava da ga roditelji prekidaju ili mu pomažu u onome što radi, ono će to očekivati i kada krene u školu i rijetko će biti u stanju samostalno završiti domaći zadatak ili saslušati predavanje pažljivo do kraja.

Pomozite djetetu na vrijeme, pretvorite kratke intelektualne vježbe u igru koja će mu se svidjeti. Organizirajte natjecanje u izgradnji dvorca od drvenih kockica ili bojenju, ali odredite rok za završetak i malu nagradu. Zadajte mu, na primjer, da za sat vremena riješi tri zadatka iz matematike, a kao nagradu ponudite mu 30 minuta vožnje bicikla u parku.

Izvor: novosti.rs