Jedina vježba za ravnotežu koja vam treba za mobilnost kako starite

by | 21 veljače, 2024
vježba za ravnotežu

U današnjem društvu u kojem ljudi sve duže žive, održavanje zdravog i aktivnog načina života postaje ključno za očuvanje kvalitete života u starijoj dobi.

Jedan od važnih aspekata zdravlja koji često mnogi zanemaruju jest ravnoteža i pokretljivost. Dok starite, mišići slabe, zglobovi postaju manje fleksibilni, a ravnoteža postaje izazovnija.

Održavanje ravnoteže nije samo važno radi sprečavanja ozljeda i padova već i radi očuvanja neovisnosti i funkcionalnosti tijela. Srećom, postoji niz jednostavnih vježbi i tehnika koje mogu pomoći u održavanju ravnoteže i pokretljivosti čak i dok starite.

Nedavna studija objavljena u British Journal of Sports Medicine donosi zanimljive zaključke o povezanosti ravnoteže i očekivanog životnog vijeka. Prema istraživanju provedenom na 1700 sudionika u dobi od 51 do 75 godina, sposobnost održavanja ravnoteže na jednoj nozi tijekom deset sekundi povezana je s duljim životom.

Znanstvenici su otkrili da je kod sudionika istraživanja koji nisu uspjeli održati ravnotežu 84 % veća vjerojatnost od smrtnosti u sljedećih deset godina. Činjenica da se sposobnost održavanja ravnoteže smanjuje s godinama sugerira povezanost s različitim zdravstvenim problemima poput neurodegenerativnih bolesti, problema s kostima i mišićima te kardiovaskularnim problemima.

Rezultati studije ističu važnost održavanja općeg zdravlja i tjelesne aktivnosti, poput šetnje, joge i aerobnih vježbi, neovisno o dobi. Također naglašavaju važnost održavanja aktivnosti mozga, dobrog sna te kontrolu krvnog tlaka i kolesterola.

Sposobnost održavanja ravnoteže na jednoj nozi nakon 60. godine sugerira dobro opće zdravlje, što uključuje jake kosti, izdržljivost, koordinaciju i snagu mišića te optimalno funkcioniranje neuroloških procesa. Ova saznanja potiču na brigu o zdravlju i aktivnom načinu života bez obzira na dob.

Pročitajte: Bole vas koljena? Ovo su vježbe koje možete raditi 

vježba za ravnotežu

Vježba za ravnotežu: Statično stajanje na jednoj nozi

Počnite stojeći uspravno, sa stopalima paralelnim jedno uz drugo. Lagano podignite jednu nogu tako da peta dotakne unutrašnju stranu vaše druge noge, iznad ili ispod koljena. Možete staviti stopalo na unutarnju stranu gležnja ili bedra, ovisno o vašoj ravnoteži.

Držite ruke ispružene sa strane ili ispred sebe kako biste održali ravnotežu. Fokusirajte se na stabilizaciju tijela i održavanje ravnoteže na jednoj nozi.

Držite se u ovoj poziciji koliko možete, ciljajući na 30 sekundi do jedne minute ili više, ako je moguće. Ponovite istu vježbu na drugoj nozi.

Ova vježba pomaže u jačanju mišića nogu, trupa i zglobova koji su ključni za održavanje ravnoteže i stabilnosti tijela.

Redovito izvođenje ove vježbe može vam pomoći u jačanju mišića potrebnih za održavanje ravnoteže i smanjenju rizika od padova kako starite.

vježba za ravnotežu

Pročitajte: Za potpune početnike: 3 jogijske poze za smanjenje masnih jastučića na trbuhu 

Foto: SerhiiBobyk, Mykola Shchepnyi iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels