Najljepši vidikovci u Hrvatskoj koje vrijedi posjetiti i više puta

by | 16 svibnja, 2024
vidikovci u hrvatskoj

Hrvatska obiluje nevjerojatnim prirodnim ljepotama, a jedan od najboljih načina da se doživi ta ljepota jest posjet vidikovcima.

Od planinskih vrhova do obalnih litica, vidikovci diljem Hrvatske pružaju nezaboravne panoramske poglede i definitivno su mjesta koja vrijedi posjetiti i više puta. Od sjevera Hrvatske pa sve do juga, svako mjesto lijepe naše obiluje zelenilom, svježim zrakom i pogledima koji očaravaju – svaki na svoj način.

I da, pružaju jedinstvena iskustva koja ostaju urezana u sjećanju – bilo kroz fotografije koje tamo zabilježite, bilo kroz pamćenje. Izdvojili smo najljepše vidikovce, provjerite i krenite!

Najljepši vidikovci u Hrvatskoj

Skywalk Biokovo

Vidikovac Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo polukružnog je oblika promjera 8.5 metara, zajedno s ravnim dijelovima izlazi izvan ruba litice oko 11 metara i prva je nebeska šetnica u Hrvatskoj.

Skywalk Biokovo nalazi se na predjelu Ravna vlaška, na visini od 1228 metara nadmorske visine, na 13 km biokovske ceste i neposredno uz Info centar.

Vidikovac Srđ (Dubrovnik)

Planina Srđ uzdiže se iznad Dubrovnika, a njen vrh nudi jedan od najpoznatijih pogleda u Hrvatskoj. S ovog vidikovca moguće je vidjeti cijeli Stari grad Dubrovnik, Jadransko more i okolne otoke.

Do vrha se može doći žičarom, automobilom ili pješačenjem, a na vrhu se nalazi i restoran gdje možete mogu uživati u hrani i pogledu.

Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

Tvrđava sv. Mihovila prva je sagrađena i prva obnovljena šibenska tvrđava. Upravo od zidina Tvrđave sv. Mihovila nastali su gradski bedemi koji su okruživali i stoljećima štitili Šibenik.

Podignuta je na strmoj, kamenoj uzvisini s koje puca prekrasan pogled na brojne otoke šibenskog arhipelaga te srednjovjekovni grad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vitaly Portnikov (@portnikow)

Mađerkin breg, Međimurje

Vidikovac je ukupne visine nekih 27 m te se zahvaljujući tome tijekom posjeta samom Vidikovcu posjetitelji nalaze na najvišoj točki Međimurja, točnije na 361 m nadmorske visine.

Vidikovac Vidova gora (Brač)

Smještena na otoku Braču, najviša je gora jadranskog otočja i jedan od najljepših vidikovaca na Jadranu.

Vidova gora na otoku Braču je najviši vrh svih hrvatskih otoka i doseže visinu od 780 metara. S ovog vidikovca pruža se spektakularan pogled na Zlatni rat, jednu od najpoznatijih plaža u Hrvatskoj, kao i na otoke Hvar, Vis i Korčulu. U vedrim danima moguće je vidjeti čak i talijansku obalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeremy Khlr (@jrmykhlr)

Vidikovac Fortica (Omiš)

Fortica, srednjovjekovna tvrđava iznad Omiša, pruža panoramski pogled na grad, rijeku Cetinu i Jadransko more. Do vidikovca se dolazi pješačenjem, a pogledi i osjećaj povijesne atmosfere koji dobijete kada tamo stignete je nevjerojatan.

Petrov vrh, Papuk

Petrov vrh je najviši vrh Papuka, prepoznatljiv po svojoj karakterističnoj litici koja dominira okolnim krajolikom. Smješten u Parku prirode Papuk, Petrov vrh nudi pogled na šumske pokrivače, zelene doline i okolne planine, ali i panoramski pogled koji seže sve do horizonta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonja Sekulić (@sonchiiii)

Providenca, Lošinj

Vidikovac Providenca smješten je na otoku Lošinju i daje pogled na Jadransko more i okolne otoke te se nalazi se na sjeverozapadnom dijelu otoka.

Tematski vidikovac Providenca objedinjuje 300 m dugu poučnu stazu Apsyrtides i vidikovac bar s lokalnim delicijama. Osim toga, tamo možete vidjeti i 18 ručno izrađenih stolova s klupama koji nose nazive poznatih lošinjskih brodova.

Zagreb 360

Zagreb 360° – vidikovac  je najposjećenija turistička atrakcija u Zagrebu. Nalazi se u srcu glavnog grada Hrvatske.

Smješten je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, na 16. katu – samom vrhu Zagrebačkog nebodera u Ilici 1a, odakle se pruža spektakularan pogled na Trg bana Jelačića, Manduševac, Kaptol, Gradec, Gornji i Donji grad i najvažnije kulturno-povijesne građevine Zagreba, njegove trgove, ulice i parkove.

Kada je vedar dan može se vidjeti i Moslavačko gorje, a zapadno i Žumberačko gorje te Slovenija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zagreb 360° (@zagreb_360)

Pročitajte: 8 hrvatskih otoka savršenih za izlet izvan sezone 

Foto: Instagram, naslovna: @vidikovac.eu