Topli, jednostavni i zdravi recepti s bundevom – kraljicom jeseni
Osim što je ukusna, bundeva je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, poput vitamina A, C, E i kalija. To su svakako dobrobiti zbog kojih ju obo...
Danas, uz sve briljantne ideje i dostupnost raznovrsnih namirnica, doista nije teško biti vegetarijanac.
Kakve god da se prehrane držite, kombinacije sastojaka koje volite su cijela tajna genijalnih recepata brojnih amaterskih i profesionalnih kuhara. Nemojte se bojati eksperimentirati s hranom jer vam može dati puno više nego što mislite. Danas se fokusiramo na vegeburgere koji su nam svakako “guilty pleasure” hrana rezervirana za dane kada se želimo opustiti i pojesti obrok iz kreveta, uz film. U nastavku vam donosimo pet recepata za savršene vegeburgere, a sve ostalo u pecivu posložite prema vlastitom ukusu. Naša je tajna u dobrom pecivu koje ugrijemo na grill tavi i maslacu, sir, salata, rajčica, krastavci i pikantni umak koji svemu dodaje poseban okus.
Vegeburger od gljiva
Sastojci:
200 g šampinjona, nasjeckanih
1 crveni luk, nasjeckan
100 g crvenog graha iz konzerve
2 žličice ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
Na ulju popržite ulje i šampinjone. Dodajte soli i papra. Omekšalim gljivama dodajte grah i kratko popržite. Smjesu prebacite u blender i blendajte dok se ne usitne svi sastojci. Oblikujte smjesu u pljeskavice i pecite ih na ulju ili grillu, 2 minute sa svake strane.
Vegeburger od graha
Sastojci:
1 crveni luk
300 g crnog graha iz konzerve
2 fete kruha, izmrvljene
1 žličica soli
1 žličica papra
½ žličice češnjaka u prahu
3 žlice brašna
ulje za prženje (ako nećete koristiti grill)
Priprema:
Luk popržite na ulju dok ne postane mekan. U posebnoj posudi vilicom usitnite grah u pire. Pireu dodajte luk, kruh, sol, papar i češnjak. Dodajte jednu žlicu brašna i dobro umijesite. Ako možete formirati pljeskavicu, ne trebate dodavati više brašna. Pecite pljeskavicu na ulju 3 minute sa svake strane.
Vegeburger od tofua
Sastojci:
1/2 čvrstog tofua (dobro isušenog)
1 glavica luka (narezano na kockice)
3 vezice zelenog luka (narezano na kockica)
2 žlice pšenice
2 žlice brašna
2 žlice češnjaka u prahu
2 žlice umaka od soje
papar
ulje za prženje
Priprema:
Prvo, provjerite je li tofu dobro dreniran i dobro pritisnut. Nitko ne voli vodeni vegeburger, i ako ostavite previše vlage u tofu, imat ćete problema oblikovati patties. Jednom kada se tofu dobro pritisne i isušuje, nježno uliti u male mrvice u velikom zdjelu. Dodajte narezane luke, kockice zelenog luka, pšenične klica, brašno, češnjak u prahu, umak od soje i čašicu papra u zdjelu s tofuom i pomiješajte kako biste dobro kombinirali. Zatim, nježno oblikujte mješavinu tofua u kolače, pritiskujući sve zajedno kako biste oblikovali okrugle kuglice oko debljine 3 cm. Pržite u ulju u velikoj tavi dok ne postanu lagano zlatno smeđe i svježe, oko 5 do 6 minuta na svakoj strani.
Vegeburger od slanutka i tikvica
Sastojci:
240 g kuhanog slanutka
1/2 glavice ljubičastog luka, sitno nasjeckano
1 mala tikvica, naribana
3 žlice svježeg korijandra, sitno sjeckanog
3 žlice vinskog octa
2 žlice maslaca od kikirikija
1 žličica kumina
1 žličica češnjaka u prahu
2 žličice crnog papra
1 žličica soli
1 šalica sitnih zobenih pahuljica
2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Kuhani slanutak ocijedite, prebacite u zdjelu i zgnječite u pire te mu dodajte ostale sastojke. Sve sastojke dobro povežite rukama i od smjese oblikujte 6 do 8 burgera. Možete ih ispeći na roštilju (cca 10 min sa svake strane) ili u tavi na malo ulja (3-5 min sa svake strane).
Vegeburger od povrća
Sastojci:
1 limenka crvenoga graha od 400 g
1 limenka slanutka od 250 g
1 veća mrkva
1 žuti luk
2 češnja češnjaka
25 g brašna crnog kima
25 g krušnih mrvica
1 žličica soli
pola žličice papra
pola žličice timijana
1 žličica dimljene crvene paprike
Priprema:
Mrkvu naribajte, a luk i češnjak usitnite. Luk prepržite na malo maslinovog ulja. Kad postane staklast, dodajte mu usitnjeni češnjak i naribanu mrkvu. Pomiješajte te pržite nekoliko minuta, odnosno dok mrkva malo ne omekša. Grah i slanutak izvadite iz limenke, ocijedite i dodajte luku i mrkvi. Začinite sa soli, paprom, timijanom i dimljenom paprikom. Propirjajte nekoliko minuta pa prebacite u čistu posudu. Gnječilicom sve sastojke usitnite, zatim dodajte brašno crnog kima i krušne mrvice. Umjesto gnječilice sastojke možete usitniti u blenderu. Rukama oblikujte burgere, svaki uvaljajte u brašno pa prepecite na malo maslinovog ulja.Svaku stranu je dovoljno peći do dvije minute na srednje jakoj temperaturi.
Foto: Unsplash