Veganski losos novi je hit koji će zamijeniti ribu?

by | 20 travnja, 2021

Dok svijet još uvijek bruji o dokumentarnom filmu Seaspiracy, austrijska tvrtka Revo Foods već neko vrijeme radi na alternativi za ribu i ostale morske plodove.

Nedavno, ovaj mali austrijski startup dobio je poticaj za 3D tiskani losos na biljnoj bazi koji je svakako održivija i zdravija opcija za planet. Osim što ne doprinose zagađivanju okoliša plastikom, teškim metalima i antibioticima, ovi studenti koji su osnivači projekta, žele stvoriti teksturu, strukturu i okus lososa i tune, ali sa 100 % sastojcima na biljnoj bazi. Budući da je njihova misija zaustaviti prekomjerni ribolov i uništavanje oceana te pružiti ljudima priliku da konzumiraju losos koji nije zagađen teškim metalima i antibioticima, ne sumnjamo nimalo da će odjeknuti u javnosti. (Pročitajte: Koliko svojom prehranom možemo očuvati zdravlje planeta? Odgovor je – drastično!)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Revo Foods (@revo_foods)

“Nakon bezbroj sati provedenih na istraživanju i razvoju, sretni smo što možemo objaviti da su ovdje prvi svjetski morski plodovi na biljnoj osnovi printani 3D tehnikom!”, napisali su na svojim društvenim mrežama. Revo Foods veganski losos dolazi u dvije sorte: dimljeni file i kremasti namaz. Ovaj losos na biljnoj bazi bogat je bjelančevinama, omega-3, prehrambenim vlaknima i vitaminom B12. Tvrtka za izradu svojih proizvoda koristi samo 11 sastojaka, uključujući proteine graška, ekstrakte algi, biljna ulja i citrusna vlakna. Kroz svoj postupak 3D ispisa, tvrtka je uspjela stvoriti teksturu, izgled i osjećaj tradicionalnog lososa u ustima. Na tržište bi trebali stići krajem ljeta ili u jesen, a za ostatak Europe, morat ćemo pričekati 2022. godinu.

Foto: Revo Foods