Vaša omiljena “comfort” hrana koju jedete može vas dovesti do depresije

by | 19 veljače, 2021

Kad smo nervozni, zabrinuti ili tužni, može biti teško ne posegnuti za slatkim, grickalicama ili fast foodom.

Nekako nam je tendencija da tražimo brzu hranu koju nećemo morati pripremati samo kako bismo se zasitili i ogradili od teških emocija. Iako nema ništa loše u tome da tu i tamo pojedete snack vaše najdraže “comfort” hrane, kad ste gladni i najedete se takve hrane – pogoršava vaše osjećaje. Hrana s dodatnim šećerima i umjetnim bojilima, pržena ili prerađena hrana zapravo može pojačati anksioznost i povezana je s mentalnim problemima.

Zamislite domino-efekt – tužni ste i pojedete keksić, to je hrana s vrlo jednostavnim ugljikohidratima i pojačava razinu inzulina u krvi, te dopušta triptofanu (prirodnoj aminokiselini koja blokira serotonin) da uđe u mozak, gdje se pretvara u serotonin. Smirujući efekt serotonina može imati efekt već 20 minuta nakon što ste jeli, pa se osjećate dobro i želite još jedan keksić, nakon čega cijeli proces ide ukrug. No, razina glukoze u krvi na takav način može dovesti do upalnih procesa u tijelu koji stvaraju isti osjećaj u mozgu i mogu dovesti do anksioznosti, pa čak i depresije.

Kako izbjeći negativne posljedice “comfort” hrane?
Ako želite izbjeći sve ovo o čemu smo sada pričali, a vjerujemo da želite, prije svega je bitno ograničiti si pristup takvoj hrani i zamijeniti je hranom koja će vam podići raspoloženje dugoročno. Posegnite za crnom čokoladom, prženim slanutkom, miksom bobičastog voća, domaćom granolom ili sl., samo da je bogata i vitaminima, mineralima, te antioksidansima koji mogu pomoći vašem mozgu i tijelu. (Pročitajte: Koju hranu jesti za dobro raspoloženje?)

Foto: Unsplash