Varivo od graha s rebricama

by | 28 studenoga, 2013

Sastojci:

  • 600 g krupnog bijelog graha
  • 3 glavice luka
  • 3 crvene rog paprike
  • 1 mrkva
  • 250 g pelata rajčica
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žlica mljevene paprike
  • 2 žlice ajvara
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 100 g mesnate slanine
  • 350 g dimljenih rebrica
  • mješavina začina, ulje

Priprema:

1. Grah potopiti u hladnu vodu i ostaviti ga preko noći da nabubri. Potom ga procijediti, doliti mlaku vodu i kuhati dok ne proključa. Tada ga ponovno ocijediti od viška tekućine i ostaviti sa strane.
2. Mesnatu slaninu, luk, crvenu papriku i mrkvu narezati na kockice, češnjak što sitnije nasjeckati, a pelate samljeti u blenderu.
3. Na malo ulja popržiti luk i slaninu, a zatim dodati mrkvu i papriku te i njih kratko popržiti. Nastaviti s pirjanjem dolijevajući vodu po potrebi dok povrće ne omekša.
4. Potom dodati pelate, češnjak, mljevenu papriku, peršin i ajvar pa sve zajedno prokuhati.
5. Zatim dodati ocijeđeni grah i začine po želji i promiješati.
6. Pripremljenu smjesu prebaciti u nauljenu vatrostalnu zdjelu, doliti malo vode da prekrije grah i odozgo utisnuti dimljena rebrica. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C dok višak tekućine ne ispari.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept