Ako je vaše dijete najveći izbirljivac kad je riječ o hrani, onda ćete ga oduševiti s ova tri recepta

by | 27 prosinca, 2019

Preferencije djece riječ o hrani nikad nas ne prestaju čuditi. Neki ne žele jesti ništa hrskavo, drugi izbjegavaju sve zeleno, a treći žele samo pahuljice.

Ako kod kuće imate dijete koje spada u najčešću skupinu “filozofa”, onu djecu koja jedu samo hranu crvene boje, ovi recepti vam mogu pomoći.

Trešnje, maline, jagode, crvena paprika, šipak, lubenica, pa čak i mrkva, namirnice su koje mogu jelima dati crveni ton. Potrebni su vam samo pravi recepti.

Punjene paprike s mljevenom govedinom

Sastojci:

– 0,5 kg mljevenog mesa

– 4 gljive (nasjeckane)

– 1,5 šalica kukuruza

– 2 celera (nasjeckana na sitno)

– 1 srednja glavica luka (nasjeckana)

– 2 režnja češnjaka (mljevena)

– 0,5 kg pasirane rajčice

– 2 žlice koncentrirane paste od rajčice

– 2 žlice bosiljka

– 1 žlica origana

– 1/2 žličice narezane ljute papričice

– sol i svježe mljeveni crni papar po želji

– 1,5 šalica kuhane riže dugog zrna

– 1/4 šalice nasjeckanog talijanskog peršina

– 6 crvenih paprika

– 1 šalica nasjeckanog sira

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Mljevenu govedinu pirjajte u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi pet minuta ili dok ne posmeđi. Dodajte gljive, kukuruz, nasjeckani celer, luk i češnjak pa kuhajte dok povrće ne omekša.

Umiješajte pasiranu rajčicu, pastu od rajčice, bosiljak, origano i ljute papričice. Začinite solju i mljevenim paprom po želji i kuhajte 15 do 20 minuta.

Umiješajte kuhanu rižu i nasjeckani peršin te kuhajte još pet minuta. U međuvremenu, odrežite vrhove paprika i žlicom izvadite sjemenke, a zatim ih isperite.

Unutrašnjost paprika posolite pa ih napunite smjesom vrućeg mesa i riže. Zatvorite vrhove sirom i pecite 20 minuta ili dok paprike ne omekšaju, a sir ne porumeni.

Poslužite vruće.

Domaće pizza rolice

Ove rolice mogu začiniti večer pizze i filma te ugoditi vašem ljubitelju crvenog.

Sastojci:

– suhomesnata kobasica po želji

– sir za pizzu

– tijesto za proljetne rolice (ili po želji)

– maslinovo ulje

– pasirana rajčica, češnjak, sol, papar i origano

Priprema:

Kobasicu i sir narežite na tanke šnite. U donji kut tijesta za proljetne rolice stavite sir, žlicu umaka i kobasicu po želji. Zatvorite donji (bliži) dio preko sastojaka, prebacite lijevu i desnu stranu preko sastojaka (u oblik otvorenog pisma) i zarolajte prema gore. Navlažite prst vodom i zalijepite koru na površinu.

Deset minuta prije pečenja rolice namažite maslinovim uljem i pecite desetak minuta s jedne strane i isto toliko s druge.

Poslužite uz pizza umak koji možete pripremiti od pasirane rajčice s dodatkom soli, papra, sušenog origana, malo maslinovog ulja i sitno sjeckanog češnjaka.

Piletina i chili

Chili je omiljeno jelo svih onih koji vole crvenu hranu, a ovaj recept donosi i notu ukusnog roštilja.

Vaše dijete će obožavati kombinaciju trgane piletine, kobasice i graha. Budući da se jelo poslužujete pojedinačno, možete dodati preljeve drugih boja za sebe.

Sastojci:

– 2 žlice maslinovog ulja

– 400 g piletine ili trgane piletine

– 250 g kuhane kobasice chorizo (ili kobasice po želji)

– 1 glavica luka narezana na kockice

– 2 češnja češnjaka (mljevena)

– 1 šalica piva

– 1/3 šalice chilija u prahu

– 1 žlica sušenog origana

– 1/4 žlice mljevenog cimeta

– 2 lovorova lista

– 800 grama pečenih rajčica u limenci

– 2 šalice pilećeg temeljca

– 1 šalica pirea od rajčice

– 400 g kuhanog graha, ispranog

– nasjeckani sir (za preljev)

– kiselo vrhnje (za preljev)

– svježi korijandar (za preljev)

– sol i papar po želji

Priprema:

U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj temperaturi. U lonac dodajte luk, češnjak, sol i papar. Promiješajte tako da se spoji i kuhajte dok luk ne omekša, otprilike oko pet minuta. Dodajte pivo i dovedite smjesu do vrenja. Kuhajte dok tekućina potpuno ne ispari.

Dodajte u smjesu chili prah, origano i cimet. Promiješajte sve začine i neka kuhaju oko minute. Umiješajte pečene rajčice, pileći temeljac, pire od rajčice i dodajte lovorov list.

Smjesu ponovno dovedite do vrenja, a zatim smanjite na nižu temperaturu. Nastavite kuhati dok tekućina malo ne ispari i dok se chili ne počne zgušnjavati, otprilike oko 20 minuta.

Zatim u lonac dodajte piletinu, kobasice i grah. Promiješajte i nastavite kuhati dodatnih 10 minuta. Chili poslužite u zdjelicama i ukrasite preljevom.

Foto: Kelly Sikkema / Unsplash