
Sve više mladih žena obolijeva od raka. Evo kako možete smanjiti rizik
Ponekad nam se čini da nikad prije nije bilo toliko čestih slučajeva raznih vrsta oboljenja, posebice raka kod žena. Pri tome, rak dojke je najčešć...
Mrkvu je najbolje konzumirati ribanu, kao sok ili blago kuhanu, kako piše coolinarka.com. Predak današnje mrkve uzgajao se davno na području središnje Azije i Bliskog Istoka. Tadašnja mrkva nije nimalo sličila današnjoj, boja korijena bila je ljubičasta. U Afganistanu se pojavila mrkva žutog korijena, koja se dalje uzgojem razvijala u prve oblike mrkve kakvu danas poznajemo. Obje sorte su se proširile Mediteranom i koristile u medicinske svrhe kod starih Grka i Rimljana. Sve do renensanse mrkva nije bila osobito popularna. Prve sorte imale su vrlo tvrd i vlaknast korijen. Početkom 17. stoljeća agronomi su uspijeli dobiti mrkvu narančasta korijena i puno ukusnije arome. Europljani većinom uzgajaju ovu sortu, dok je u južnoj Aziji i sjevernoj Africi popularnija ona ljubičasta korijena.
Glavne hranjive tvari u mrkvi raspoređene su na sljedeći način: 89 posto ugljikohidrata, šest posto bjelančevina i pet posto masti. Jednom mrkvom zadovoljavate čak 308 posto dnevnih potreba za vitaminom A, zastupljen je i vitamin K s 21 posto. Narančastu boju mrkvi daje karoten, tvar iz koje se u našem organizmu sintetizira vitamin A.
Mrkva je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija, sadrži mnogo prirodnog šećera koji se zbog vlakana sporo razgrađuje. Tu su još vitamini tijamin, niacin, vitamin B6, folati te mineral mangan. Ovo povrće je veliki izvor antioksidansa – karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, tumora, regulaciji šećera u krvi te poboljšanju vida.
Konzumiranje mrkve smanjuje rizik od srčanog udara za 60 posto. Mrkva je i zaštitnik od bolesti raka dojke, raka mokraćnog mjehura, maternice, prostate, debelog crijeva, grkljana i jednjaka.
Beta-kartoten pomaže u zaštiti vida. Nakon što se u jetrenim stanicama transformira u vitamin A odlazi u mrežnicu oka gdje prelazi u rodopsin, pigment neophodan za noćni vid. Mrkva potiče tjelesni razvoj djeteta, jača kosti i povećava otpornost prema infekcijama. Povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre.