Uz ove navike vaš dom će uvijek biti uredan

Često nam kućanski poslovi djeluju kao rupa bez dna, no moguće je smanjiti neurednost jednostavnim navikama

by | 5 lipnja, 2021

Kućanski poslovi, pogotovo u vrijeme pandemije kad smo češće posao prebacili u kuhinju umjesto ureda, sigurno su nam bili još gora muka nego prije. No tajna ljudi koji imaju uvijek uredne domove više su posljedica usađenih navika, a ne svakodnevnog “rifljanja”.

Kako kažu, čišćenje je maraton, a ne sprint. Ako u svoj svakodnevni životni ritam usadite nekoliko malih navika brzog čišćenja, nered bi se trebao smanjiti, ako ne i potpuno dovesti pod kontrolu.

Uvedite pravilo od 15 minuta

Nije važno koliko ste zauzeti, svatko ima na raspolaganju 15 minuta, pogotovo oni koji vole prokastinirati na društvenim mrežama. “Focused15” je naziv tehnike koja stvarno funkcionira, a motivira vas tako da postavite tajmer na 15 minuta i odlučite se nešto pospremiti. Ta strategija može vam pomoći da se brzinski riješite nereda, a i vidjet ćete da možete učiniti puno i bit ćete zadovoljniji.

Pazite na prometna područja

Ako se usredotočite na to da čistima održavate hodnik, dnevni boravak i kuhinju, smanjit će se prašina i nered se neće nastaviti širiti po cijelome stanu. Pokušajte svakodnevno na par minuta obrisati ili usisati područja koja najviše koristitie kako biste spriječili “putovanje” prljavštine.

Držite pribor za čišćenje pri ruci

Čišćenje je puno podnošljivije kad ne morate kopatri po ormarima da pronađete što vam točno treba. Ispod sudopera držite stvari za kuhinju i dnevni boravak, a u kupaonici sve potrebno za čišćenje nje. Tako će vam čišćenje biti usputna stvar, a ne projekt.

Nemojte ostavljati stvari u prostoriji kojoj ne pripadaju

Najviše nereda se stvara kad odlažemo stvari u prostoriju u kojoj se one ne nalaze. Puno ćete poboljšati urednost svoga doma ako prilikom izlaska iz prostorije sa sobom uzmete kemijske, praznu čašu ili otopinu za leće i odnesete u prostoriju i ladicu u kojoj se uvijek nalazi. Tako ćete dugoročno prestati i šiziti jer nešto ne možete pronaći, pa vam se neće dogoditi da vam sjenilo za oči “pobjegne” u spavaću sobu, a vi ste prevrnuli sve kozmetičke torbice.

Odmah otvorite poštu

Je li vam se ikada dogodilo da vam tjednima papiri od računa i omotnice idu na živce, a nikako da ih riješite i platite račune? Rješenje je da se time pozabavite čim ih stavite u svoj dom.

Čistite dok kuhate

Ovo je možda jedan od najvažnijih i najkorisnijih savjeta. Ako usadite ovu naviku, jedino što ćete imati za spremiti su tanjuri nakon objeda, a neće vas nakon ugodnog i ukusnog ručka u kuhinji čekati “tempirana bomba”. Umjesto da čekate, odmah potopite lonce i tave u vodu, isperite kuhače i ako imate perilicu, stavite ih odmah u nju. Isto poučite i svoje ukućane.

Odmah sušite svoje ručnike

Iako bi se netko mogao i zapitati zašto ova stavka postoji, činjenica jest ta da mnogi znaju ostaviti mokri ručnik na podu ili na hrpi prljavog rublja, što stvara plodno tlo za bakterije i štetno je za površine. Kad se ručnik koristi više puta, nužno je pravilno ga osušiti na zraku između sljedeće uporabe. Osim što je higijenski, spriječit ćete neobične mirise i širenje klica.

 

Foto: Unsplash