Utječe li vježbanje na ono što jedemo?

by | 23 travnja, 2021
vježbanje, hrana, trening

Kad započnete s novom rutinom vježbanja, može se dogoditi da počnete jesti više nego prije. To zapravo otežava gubitak kilograma – ako je to cilj vježbanja. Upravo je pandemija virusa COVID-19 dovela do ograničenja vježbanja, ali i prihvaćanja vježbanja na neke nove načine. Činjenica je da upravo planiranje obroka i treninzi uvelike pomažu u promjeni načina života. (Pročitajte: Kako nam redovita tjelovježba može pomoći u smanjenju rizika od zaraze virusom COVID-19?)

Vježbanje uvelike utječe na dnevnu količinu prehrane

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients ispitalo je vezu između tjelesne aktivnosti i toga kako i koliko jedemo. Za studiju su istraživači s Tehničkog veleučilišta u Munchenu i sa Sveučilišta Nebraska anketirali 41 zdravu odraslu osobu – 23 žene i 18 muškarca u dobi od 19 do 29 godina.

Rezultati su pokazali da vježbanje rezultira većom željom za trenutačnom konzumacijom hrane odmah ili nakon 30 minuta od završetka treninga. Nakon završetka vježbanja, veća je sklonost osoba za hranom, a to je posljedica smanjenja osjećaja gladi ili apetita kod osoba tijekom i nakon vježbanja. Ovu pojavu uzrokuju reakcije u hormonima koje stimuliraju apetit kao rezultat vježbanja.

Psihološki, to bi značilo da tijelo traži “nagradu” za završetak treninga, a fiziološki značaj je u tome da se stimulira odnos hrane kako bi se nadoknadio povećani energetski trošak vježbanja. (Pročitajte: 3 stvari koje trebate raditi nakon treninga da bi vježbanje imalo učinka)

FOTO: Karolina Grabowska/Pexels