UPALA GRLA NIJE BEZAZLENA te predstavlja rizik i za srce

by | 30 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Dijagnosticiranje i liječenje upaljenog grla trebalo bi biti dio prevencije reumatskih bolesti srca kao što je i upala srčanog mišića, odnosno miokarditis. Naime, miokarditisu i drugim bolestima iz ove grupe obično prethodi respiratorna ili gastrointestinalna infekcija.

Virusi, bakterije, paraziti, neki lijekovi i autoimune reakcije u težem slučaju mogu izazvati upalu srčanog mišića – miokarditis.

Jak imunološki sustav uklonit će mikroorganizme iz tijela nakon tjedan ili dva, no u nekim slučajevima u stanicama srčanog mišića zaostane virusni gen koji uzrokuje upalnu reakciju sa kliničkim pogoršanjem. Ako je upaljen i perikard, govori se o perimiokarditisu.

Čuvajte imunitet i pazite se streptokoka

Dr. Liesl Zühlke sa Sveučilišta Cape Town i dr. Ganesan Karthikeyan, iz All India Institute of Medical Sciences, u New Delhiju u svom novom radu ističu da je jedan od četiri slučaja upale grla uzrokovan streptokokima iz grupe A (GAS) – a ako se infekcija ne liječi, može doći do razvoja reumatskih bolesti srca.

Oralni penicilin ili amoxicillin mogu izliječiti prvu infekciju, relativno jednostavno i uz male troškove. Istraživanja su pokazala kako ovakvo liječenje streptokoka može spriječiti naknadni razvoj reumatskih bolesti srca za 70 do 80 %.

“Primarna prevencija je ključni element u prevenciji reumatskih bolesti srca, jer lijek za bolest zapravo ne postoji. Kasnije su nam na raspolaganju tek skupi kirurški zahvati”, rekli su autori istraživanja.

Puno pacijenata uopće ne povezuju upale grla s mogućim srčanim komplikacijama u budućnosti i tako zapuštaju uzrok ozbiljne bolesti.

Autori ističu preventivne akcije koje se provode na Kubi, Costa Rici, Martiniqueu i Guadaloupeu, gdje su uz obrazovne tvrtke na ovu temu za upale grla sustavno koristili penicilin. “Reumatske srčane bolesti su jedinstvene među kroničnim bolestima srca na nekoliko načina. One se u potpunosti mogu spriječiti”, zaključili su autori.