Umjetne boje otkrivaju štetnost pojedinih namirnica

by | 16 rujna, 2013

Brza i industrijski prerađena hrana tijekom procesa proizvodnje gubi boju, okus i miris, pa prije završnog pakiranja i posluživanja proizvođači moraju dodavati umjetne boje, okuse i mirise koji će popraviti izgled beživotne smjese. Na koje boje trebate obratiti pažnju?

Boja karamele

Boja karamele, koja se koristi u mnogim gaziranim napicima, sladoledima, slatkišima i gotovim umacima za meso ima malo veze s karamelom. Umjesto da je riječ o rastopljenom šećeru, boja karamele se sintetički proizvodi u reakciji šećera, amonijaka i sulfita. Ovaj proces rezultira dvjema kemikalijama – 2-metilimidazolom i 4-metilimidazolom, koje se povezuju s problemima štitnjače, jetre, rakom pluća i leukemijom.

Postoje četiri tipa boje karamele, a dvije koje se dobivaju uz pomoć amonijaka, klasa III i IV, one su koje mogu štetiti. Nažalost, o kojem tipu boje karamele je riječ najčešće nema riječi na omotu samog proizvoda. Američki stručnjaci iz Centers for Science and Public Interest’s (CSPI) sastavili su listu aditiva koje treba izbjegavati, a boja karamele je među prvima. Pojasnili su da postoje jasni dokazi da je riječ o tvari koja izaziva kancerogene promjene kod životinja.

Žuta #5 & #6

Žuta boja #5 (Tartrazin) i #6 (Sunset Yellow) su umjetne boje koje se koriste za bojenje hrane i pića, primjerice u kremama za slatkiše, pekarskim proizvodima ili umacima i senfovima restorana brze hrane. Iako su dopuštene za konzumaciju, neki stručnjaci ih povezuju s hiperaktivnošću i problemima ponašanja kod djece. Povezuju ih i s rakom. Zbog toga su mnoge tvrtke na području Velike Britanije dobrovoljno uklonile ove boje iz hrane. U Velikoj Britaniji zakon nalaže da se žuta boja #5 i žuta #6 moraju navesti na popisu sastojaka. Na listi aditiva koje treba izbjegavati koju su sastavili u Centers for Science and Public Interest’s (CSPI) nalaze se i ove dvije boje.

Pažnju obratite i na crvenu boju #2, crvenu #3, crvenu #40, zelenu #3, #plavu #1 te plavu #2.

Crvena #40, žuta #5 i žuta #6 upotrebljavaju se u 90% obojene hrane.

Izvor: magazin.hr