Ove umirujuće mantre mogu vam pomoći kad ste jako anksiozni

by | 6 lipnja, 2020

Uvijek je dobro imati nekoliko alata za smirenje anksioznosti. Izgovaranje riječi podrške samome sebi može donijeti olakšanje, baš kao što i roditelj može utješiti svoje dijete.

Eksperimentirajte umirujućim “samorazgovaranjem” sa sljedećim frazama. Vidite opuštaju li vas te riječi, smiruju li vaše srce, dopuštaju li vam da udahnete malo dublje ili smanjite napetost u mišićima. Čak su i sitne promjene važne i mogu donijeti osjećaj kontrole nad živčanim sustavom.

Mantre koje psihologinja Hilary Jacobs Hendel preporučuje su:

1. “Ovo je privremeno.”

To je istina! Ovaj virus i mjere neće trajati zauvijek. Ljudi mogu podnijeti stres tokom dugog vremenskog razdoblja. Mi smo otporni. Zapamtite: “Ovaj stres je privremen!” Ponavljajte to dokle god se ne smirite.

2. “Sve će biti u redu.”

Budućnost je nepoznata, ne samo sada nego uvijek. Zato možemo sebi reći da će sve biti u redu, a velika je mogućnost da će i biti.

Ako ste previše realni ili ste pesimist, ovu mantru možete modificirati u “Sve će vjerojatno biti u redu.” Ako vam je još uvijek teško povjerovati u to, pokušajte s “Čak i ako nije sve u redu, ja to mogu podnijeti.” I to je istina! Isprobajte različite verzije i pogledajte što vam smiruje tjeskobu u vašem tijelu.

3. “Jedan po jedan dan. Jedan po jedan sat. Minuta po minutu.”

Kad emocije porastu, treba ih “savladati.” Podsjetite se da je jedini cilj prijeći u sljedeću minutu, sat ili dan. Usredotočite se na pronalaženje ugodne i smirujuće aktivnosti koju trenutačno možete napraviti kako biste prošli kroz neki težak trenutak.

Primjerice, psihologinja se nedavno probudila osjećajući tjeskobu nakon nekoliko mirnih dana. Znala je da je tjeskobna jer joj je srce ubrzano kucalo. Podsjetila se da je njezin cilj “usporiti i odvojiti minutu za sebe”. Također, pročitala je popis država u kojima se situacija mijenja na bolje, konkretne aktivnosti koje ju mogu prebaciti iz tjeskobe u stanje smirenosti, povezanosti i samopouzdanja.

Evo što je ona u tom trenutku učinila:

  • 5 minuta je posvetila “uzemljenju” i disanju.
  • Usisala je kuću.
  • Napravila si je šalicu čaja.
  • Vježbala je.
  • Napravila si je vruću kupku.
  • Pisala je.

Prošlo je nekoliko sati nakon svih tih malih rituala, ali s vremenom se počela osjećati bolje. Da nijedna od tih metoda nije uspjela, rekla bi sama sebi: “Drži se! Sutra je novi dan, a vjerojatno ćeš se bolje osjećati ujutro.”

Kad ste jako anksiozni, važno je zastati i primijetiti svoje misli. Ako mislite da je kraj svijeta, da više nikad nećete biti sretni ili da ste upropastili život, primijetite te misli i onda se podsjetite da je to samo osjećaj ili briga. To ne znači da je to i istina.

Način na koji razgovaramo sami sa sobom vrlo je važan i utječe na to kako se osjećamo i razmišljamo. Ako ste anksiozni, svakako isprobajte neke od ovih mantri i vidjet ćete hoćete li osjetiti olakšanje. Ako ne, barem ćete se dobro osjećati jer ste uložili trud da si pomognete. “Borba” s anksioznošću i osjećajima je cjeloživotna praksa. Ideja je zapravo “pasti” u eksperimentalno stanje uma i imati na raspolaganju širok spektar alata, poput “mantri” odnosno ponavljajućih fraza, “izmjenjivača” stanja uma i sličnih, kako piše Psychology Today.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Daria Magazzu / Unsplash