Umanjite stres uz pomoć feng shuija

by | 2 studenoga, 2013

Nedostatak slobodnog prostora jedan je od glavnih izazivača stresa. Zato je najvažnije urediti dom tako da bude skladan, čist i topao.

Istraživanja pokazuju da pretrpanost životnog prostora i užurbanost koja je postala svakodnevica utječe na to da ljudi budu napeti, nervozni i agresivni.

Da bi se to donekle ublažilo, važno je da kuća bude udobna i da odiše toplinom i bliskošću. To se najlakše postiže pomoću boja, pravilnim postavljenjem svjetla, mekim i prirodnim materijalima…

Priroda smiruje

Biljke i kućni ljubimci, također, doprinose tome da se čovjek osjeća ljepše, smirenije i udobnije u svom domu. Hladne boje i prezastupljenost plastičnih i metalnih predmeta doprinose da i atmosfera u domu bude – hladna. Za razliku od toga, drvo i cigla su prirodni materijali koji kući daju toplinu i oplemenjuju prostor. Korisni su i prirodni materijali poput lana, pamuka, vune i svile.

Mirisi i zvuci

Svaka prostorija u domu ima dovoljno prirodnog svjetla. Mirisi su također nezaobilazan “začin” toplog ognjišta. Djelotvorni su za opuštanje, posebno arome jasmina, kamilice, sandala, lavande, mandarine i timijana. Zvukovi, ako su bučni, mogu proizvesti nemir, dok su mirni i melodični zvukovi relaksirajući.

Kristali

Kristali mogu utjecati na smanjenje napetosti, posebno adventurin, gorski kristal, ametist ili rozen kvarc. Treba ih držati pokraj kreveta ili na nekom mjesto namijenjenom odmoru, razmišljanju, čitanju, pisanju ili slušanju omiljene glazbe.

Izvor: Life Content