Umanjite stres uz pomoć feng shuija

by | 21 studenoga, 2013

Nedostatak slobodnog prostora jedan je od glavnih izazivača stresa. Zato je najvažnije urediti dom tako da bude skladan, čist i topao.

Istraživanja pokazuju da prenatrpanost životnog prostora i užurbanost, koja je postala svakodnevica, utječe na to da ljudi budu napeti, nervozni i agresivni.

Da bi se to donekle ublažilo, važno je da kuća bude udobna i da odiše toplinom i bliskošću. To se najlakše postiže pomoću boja, pravilnim postavljenjem svjetlosti, mekim i prirodnim materijalima…

Priroda smiruje

Biljke i kućni ljubimci, također, doprinose da se čovjek osjeća ljepše, smirenije i udobnije u svom domu. Hladne boje i prezastupljenost plastičnih i metalnih predmeta doprinose da i atmosfera u domu bude – hladna. Za razliku od toga, drvo i cigla su prirodni materijali koji kući daju toplinu i oplemenjuju prostor. Korisni su i prirodni materijali poput lana, pamuka, vune i svile.

Mirisi i zvuci
Svaka prostorija u domu trebala bi imati dovoljno prirodnog svjetla. Mirisi su, također, nezaobilazan “začin” toplog ognjišta. Djelotvorni za opuštanje, posebno arome jasmina, kamilice, sandala, lavande, mandarine i timijana. Zvukovi, ako su bučni, mogu proizvesti osjećanje nemira, dok su mirni i melodični relaksirajući.

Kristali

Kristali mogu utjecati na smanjenje napetosti, osobito adventurin, gorski kristal, ametist ili rozen kvarc. Treba ih postaviti uz krevet ili na neko mjesto namijenjeno odmoru, razmišljanju, čitanju, pisanju ili slušanju omiljene glazbe.

Izvor: Life Content