U ove mitove o očima morate prestati vjerovati

by | 28 veljače, 2020

Prosječna osoba svakodnevno čuje bezbroj mitova o svom zdravlju, ali malo toga je podložno tolikoj količini dezinformacija koliko ih postoji kada su u pitanju oči. Od toga koja hrana najbolje potiče zdravlje očiju i dobar vid do učinkovitosti kapi za oči. Svi smo čuli obilje mitova, ali sada je vrijeme da se činjenice odvoje od fikcije.

Portal Best Life izdvojio je neke od najčešćih mitova u koje bismo trebali odmah prestati vjerovati:

1. Ako gledate “ukriž”, oči će vam ostati u tom položaju

Ovakvo gledanje vam može zadavati glavobolju, ali ne morate se brinuti da će vam oči ostati trajno zaglavljene u ovom položaju.

“Gledanje ukriž zbog zabave neće utjecati na položaj vaših očiju”, kaže kalifornijski oftalmolog Benjamin Bert.

2. Ako sjedite preblizu televizoru, uništit ćete vid

“Za odrasle osobe, sjedenje preblizu televizoru zasigurno može uzrokovati naprezanje očiju, ali neće oštetiti oči”, tvrdi Bert.

3. Mrkva je najbolja hrana za vaš vid

Iako za mnoge zdrave odrasle osobe mrkva može biti ukusan način da organizam nahrane osnovnim vitaminima i hranjivim tvarima, one nisu čarobna namirnica koja će popraviti vaš vid.

Christopher Zoumalan, kirurg iz Beverly Hillsa, kaže da beta karoten u mrkvi, ako se pretvori u vitamin A u vašem tijelu, može pomoći u zaštiti vašeg vida, ali to može i obilje druge hrane poput mlijeka, sira, žumanjka i jetrice.

4. Sigurno je gledati u Sunce tijekom oblačnog vremena

Čak i ako vam se sunce ne čini osobito jakim, “učinci štetnih nevidljivih UV zraka još uvijek mogu rezultirati oštećenjem”, kao i glavoboljom i privremenim gubitkom vida, kako tvrdi Zoumalan.

5. Šminka za oči je sigurna za vaše oči

To baš i nije potpuna istina, iako je zbilja testirana i namijenjena šminkanju područja oko očiju. Svaka šminka može ostaviti ostatke koji se miješaju s “vašim suzama i tako začepe žlijezde”, kaže Plowman koji preporučuje uklanjanje svih tragova šminke s očiju tijekom noći.

6. Ispiranje očiju vodom je potpuno sigurno

Iako će vam pružiti trenutno olakšanje, ako vas muči suhoća očiju, ispiranje vodom dugoročno može učiniti više štete nego koristi.

“Ispiranje očiju vodom može pokvariti prirodnu ravnotežu”, kaže Ploudar, a bakterije u vodi mogu izazvati ozbiljnu infekciju.

7. Slobodno možete trljati oči ako vas to ne boli

“Trljanje očiju može dovesti do stanjivanja rožnice na prednjem dijelu očiju, što može dovesti do keratokonusa”, stanja u kojem rožnica formira oblik stošca i može dovesti do gubitka vida, kaže Plowman. Trljanje očiju također može uzrokovati suhoću i čak može biti prethodnica glaukoma.

8. Nošenje naočala i kontaktnih leća vam s vremenom pogoršava vid

Iako možete primijetiti veliku razliku između onoga kako vidite dok nosite ili pak dok ne nosite naočale, to ne znači da one zapravo uzrokuju promjenu vida.

“Bilo da nosite kontaktne leće ili naočale, oni nisu loši za vaše oči”, kaže Plowman koji napominje da je ono što se čini promjenom vida vjerojatno povezano s tim da se naviknete jasnije vidjeti stvari dok nosite naočale ili leće, a ne da je stvarno riječ o promjeni vida.

9. Laserska operacija može popraviti bilo koji problem s vidom

Iako ona zbilja može popraviti kvalitetu života kod osoba koje imaju problema s vidom, ona nije rješenje za svaki problem.

“Laserska operacija nije pogodna za osobe s tankom rožnicom ili keratokonusom”, objasnio je Plowman.

Također je neučinkovita kad se radi o liječenju stanja poput glaukoma, sive mrene i žute pjege.

10. Nošenje krive dioptrije nije ništa strašno

Baš nasuprot! Ako ne idete na godišnji pregled kod okulista, mogli biste ozbiljno oštetiti vid – pogotovo ako još uvijek nosite staru dioptriju koja vam ne odgovara.

“Nošenje pogrešne dioptrije znači da vaše oči moraju više raditi zajedno kao tim kako bi obradile ono što vide”, kaže Steinhauer.

A to, kako on kaže, može također uzrokovati glavobolju, mučninu, vrtoglavicu i na kraju degradaciju vašeg vida.

IZVOR: INDEX.HR