Mitovi o karcinomu u koje trebate prestati vjerovati

by | 3 siječnja, 2020

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), karcinom je drugi vodeći uzrok smrti u SAD-u. Ipak, šira javnost i dalje živi u neznanju i nema ispravne informacije o ovoj bolesti, a tome pridonosi i često širenje neutemeljenih tvrdnji. Sve to ljudima otežava razlikovanje stvarnih medicinskih savjeta od neutemeljenih zabluda.

Zato je Best Life izdvojio neke od najčešćih mitova u koje trebate prestati vjerovati:

Konzumiranje šećera pogoršat će simptome karcinoma ako ga imate

Stanice karcinoma konzumiraju više glukoze nego ostale stanice pa su ljudi povjerovali u zabludu da će konzumiranje šećera pogoršati bolest. Međutim, Nacionalni institut za rak osporava ovu tvrdnju napominjući da “nijedna studija nije pokazala da će konzumiranje šećera pogoršati karcinom ili da će se, ako prestanete jesti šećer, smanjiti ili nestati”.

Što više mlijeka konzumirate, to je veća vjerojatnost da ćete dobiti rak dojke

Ne, ne trebate se odreći sira, mlijeka i jogurta da biste se zaštitili od raka dojke. Istraživanje iz 2002. godine objavljeno u International Journal of Epidemiologyju zaključilo je da “ne postoji značajna povezanost između unosa ukupne mliječne tekućine ili ukupnih mliječnih krutih tvari i rizika od raka dojke”.

Konzumiranje umjetnih zaslađivača uzrokuje karcinom

Ljudi su postali zabrinuti u 1970-ima i 80-ima kada su izašle studije koje pokazuju kako umjetni zaslađivači poput saharina i aspartama mogu uzrokovati rak u miševa, ali daljnja ispitivanja pokazala su da te tvari nemaju isti utjecaj na ljude. Sada američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) tvrdi da su svi ti nadomjesci šećera sigurni za konzumaciju.

Ovaj uobičajeni mit o raku proizlazi iz činjenice da mobiteli emitiraju elektromagnetsko zračenje. Međutim, postoji razlika između visokofrekventnog i niskofrekventnog zračenja. Iako visokofrekventno zračenje može povećati rizik od raka, nema čvrstih dokaza da zračenje niske frekvencije ima takav utjecaj na tijelo. Kao što je primijećeno u jednoj studiji Znanstvenog odbora za nastajanje i novootkrivene zdravstvene rizike iz 2015. godine, “epidemiološke studije o izloženosti radiofrekvencijskom elektromagnetskom polju mobilnog telefona ne pokazuju povećan rizik od tumora mozga [i] ne ukazuju na povećan rizik za druge vrste raka”.

Samo žene mogu dobiti rak dojke

Iako je to puno rjeđe, i muškarci mogu oboljeti od karcinoma dojke.

Pretilost nema veze s rakom

Nažalost, vaša težina i rizik od raka izravno su povezani. Prema studiji iz 2015. objavljenoj u časopisu The Lancet Oncology, procijenjeno je kako je 3,6 posto svih novih slučajeva karcinoma kod odraslih u 2012. godini povezano s prekomjernom težinom.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR