U Hrvatskoj ćemo uskoro moći kupiti brze kućne testove za koronavirus

by | 12 svibnja, 2021

Kroz desetak dana, u Hrvatske ljekarne uskoro stižu kućni testovi na koronavirus za osobnu upotrebu i cijena će im biti ispod 100 kuna.

“Taj test će biti na slinu. Postoje još dvije vrste – jedna je bukalna sluznica, a drugi je na površini nosa, registracija je napravljena u Republici Njemačkoj, ali mi očekujemo i druge testove koji će proći tu kontrolu”, rekao je član uprave Medike, Jakov Radošević za RTL. Za svaki test će postojati posebne upute za korištenje koje će se morati strogo primjenjivati kako bi rezultat bio valjan, no hoće li se on priznavati kao negativan ili pozitivan test u daljnjim koracima baš kao što to rade i u Austriji, o tome će odlučiti HZJZ.

Ovi su testovi odobreni na razini Europske unije i budući da ih koriste laici, a ne profesionalci, bilo je potrebno dokazati da su pouzdani i dovoljno jednostavni da ih baš svi mogu koristiti na siguran način.

Osim što se će se uvesti ovi brzi testovi, od 1. lipnja će navodno i popustiti aktualne mjere, a one će značiti najviše onima koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli koronavirus, primili oba cjepiva ili imaju negativan test ne stariji od 48 sati. Kako doznaje Index, prije nego što se donesu nove mjere, biti će izvedena testna okupljanja, tzv. pilot-događaji koji će se, ako prođu kako u Stožeru i očekuju, od 1. lipnja paralelno s popuštanjem mjera uvesti sustav ulaska na događaje i na okupljanja poput svadbi i koncerata, ali i u restorane u zatvorenom, preko tzv. COVID putovnica. Riječ je zapravo o QR kodu koji bi dobila osoba koja zadovoljava jedan od tri navedena kriterija, a ista će pravila vrijediti i za prelazak granice.

Foto: Unsplash