U Britaniji ograničili uzimanje viagre odraslima radi troškova

by | 9 prosinca, 2011

Britanski parovi od 40. do 60. godine vode ljubav u prosjeku jednom tjedno, tj.. četiri puta mjesečno, a ovom odlukom užitci će se smanjiti na dvaput mjesečno. 

Britanski NHS ("National Health Service") ograničio je propisivanje viagre odraslima na samo dvije tablete u mjesec dana u odnosu na dosadašnjih četiri. Prema njihovim studijama, parovi u dobi od 40. do 60. godine vode ljubav u prosjeku četiri puta mjesečno, pa će s ovim biti "ograničeni" na seks jednom u dva tjedna.

Besplatno propisivanje lijeka za erektilnu disfunkciju NHS strogo kontrolira, a propisuju ih isključivo ljudima čije bolesti utječu na njihov seksualni život poput dijabetesa, multiple skleroze i raka prostate. Iako ne postoji klinički razlog za ograničavanje tableta, NHS ovim želi smanjiti troškove.

– Dobar seksualni život ključan je za zdravlje i dobrobit čovjeka, a to ističu i sami liječnici. Međutim NHS to ne prepoznaje. Ograničavanje viagre na samo dvije tablete mjesečno je izjednačavanje seksa s nepotrebnim luksuzom i nepriznavanje koliko nevolje može izazvati nedostatak istog – ističe za urednik časopisa "The Telegraph Pulse" Richard Hoy.

Erektilna disfunkcija je česta kod muškaraca starije životne dobi, a gotovo 50 posto njih u dobi od 40. do 70. godine je barem jednom imalo problema s tim. Viagru i slične lijekove pripisuju i privatni liječnici, no onda je sami morate platiti Prošle je godine u Velikoj Britaniji izdano više od 2,2 milijuna recepata za viagru u vrijednosti od 58 milijuna kuna.