Triling pita

by | 18 prosinca, 2013

Sastojci:

  • 300 g mljevene junetine
  • 300 g šampinjona
  • 300 g poriluka
  • 500 g tankih kora za pitu
  • 4 jaja
  • 2 dl vrhnja
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 dl mlijeka
  • 2 dl gazirane vode
  • 1 dl ulja
  • mješavina začina

Priprema:
1. Šampinjone narezati na listove, a poriluk na ploške.
2. U tavi na malo ulja popeći mljevenu junetinu i začiniti po želji. Potom je izvaditi iz tave i ostaviti na toplom.
3. U tavi popeći poriluk da omekša, a zatim i njega izvaditi iz tave.
4. Na kraju u tavi popeći šampinjone dok višak tekućine ne ispari.
5. Posebno umutiti jaja, vrhnje, 1 dl mlijeka, 0,5 dl ulja i prašak za pecivo.
6. Četiri kore za pitu poprskati s malo ulja i gazirane vode pa naslagati jednu na drugu. U nauljenu tepsiju poslagati četiri pripremljene kore. Premazati ih nadjevom od mesa pa prekriti s četiri kore prethodno poprskane uljem i gaziranom vodom. Zatim rasporediti poriluk i opet prekriti s četiri poprskane kore. Na kraju rasporediti pečenje šampinjone i prekriti ih preostalim poprskanim korama.
7. Nadjevenu pitu narezati na krupnije kocke i preliti je smjesom od jaja. Ostaviti je kratko da miruje da bi kore upile potrebnu tekućinu. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept