Trebate li nositi medicinske rukavice za odlazak u kupovinu?

by | 24 travnja, 2020

U posljednjih mjesec dana za mnoge je odlazak u nabavku namirnica postao vrhunac tjedna. Međutim, neki su zbog straha od zaraze koronavirusom u takvim prilikama počeli nositi medicinske rukavice.

“Za javnost se općenito plastične rukavice ne preporučuju kao način zaštite od Covida-19. Higijena ruku i dišnog sustava su prioritet pred nošenjem plastičnih rukavica ili maski za lice”, kaže dr. Diana Gall za britanski Metro.

Ističe da je takav oblik zaštitne opreme koristan samo u bolničkim uvjetima gdje su zdravstveni radnici u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama i virusima.

“U bolnicama se plastične rukavice bacaju nakon pregleda svakog pacijenta. Većina ljudi ne slijedi toliko strog protokol pa postoji i rizik od nošenja zaštitnih rukavica u javnosti”, napominje.

Dr. Gall smatra da nošenje jednokratnih rukavica može pobuditi lažan osjećaj zaštite i dovesti do zanemarivanja higijene ruku. Pojašnjava da na rukavice treba gledati kao na kožu. Drugim riječima, ako dodirujete površine s rukavicama na rukama, a onda dodirujete lice, možete prenijeti koronavirus.

“Ako isti par rukavica nosite cijeli dan, idete u različite dućane i dodirujete različite površine, izlažete se većem riziku nego da redovito perete ruke”, upozorava.

Kako kaže, rukavice je potrebno baciti nakon svakog korištenja tijekom kojeg ste dodirivali nove površine, ali nikako ih prati.

“Jednokratne rukavice od lateksa se ne peru. Nisu dizajnirane za to i vrlo su tanke”, tvrdi dr. Giuseppe Aragona.

Upravo zbog toga što su tanke, jednokratne zaštitne rukavice mogu puknuti.

Uza sve navedeno, čak i ako nosite medicinske rukavice, možete se zaraziti koronavirusom na drukčije načine.

“Covid-19 se širi kapljičnim putem, što znači da je dovoljno da netko zaražen kihne ili zakašlje u vašem smjeru. Ako udahnete te kapljice, dolazi do širenja zaraze. Iako vas rukavice mogu zaštititi od toga da vaše ruke dođu u kontakt s kapljicama, one će se zadržati na površini rukavica i preživjeti osim ako ih ne bacite i odmah potom ne operete ruke”, dodaje dr. Ross Perry.

Stoga su stručnjaci složni da je najbolja prevencija prati često ruke sapunom i toplom vodom te koristiti sredstva za dezinfekciju ruku.

Foto: Manuel Peris Tirado / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR