Treba li vaš partner biti i vaš najbolji prijatelj?

by | 6 lipnja, 2020

S najboljim prijateljem i romantičnim partnerom dobivate ono najbolje iz oba svijeta, nekoga s kime se možete smijati, dijeliti život i grliti se. Kad pogledate sretne poznate parove poput Ashtona Kutchera i Mile Kunis ili Leslie Mann i Judda Apatowa, ne samo da se vidi koliko su oni zaljubljeni nego također izgledaju kao da istinski uživaju u druženju.

No, što o tome misle psiholozi i koliko je dobro imati “dva u jedan” odnos, to jest i prijatelja i partnera, saznajte u nastavku teksta.

Odnos “dva u jedan”

Kako bi lakše shvatili koliko parova smatra svojeg partnera najboljim prijateljem, istraživači su postavili 801 odrasloj osobi u Americi (SAD) sljedeće pitanje: “Smatrate li svog partnera najboljim prijateljem ili nazivate nekoga drugog svojim najboljim prijateljem?”.

Među odraslima koji su trenutačno u romantičnim vezama, velika većina (83 posto) smatrala je svog aktualnog partnera najboljim prijateljem. Za one koji su trenutačno u braku, stopa je bila još viša. Muškarci i žene imali su slične postotke, dok je kod mlađih ispitanika nešto manje vjerojatno nego kod starijih ispitanika da će vidjeti svog partnera kao svog najboljeg prijatelja.

U istraživanju iz 1993. godine, samo 44 posto studenata navelo je da je njihov romantični partner i najbolji prijatelj. Razlika u postotku najboljeg prijatelja/partnera gotovo je udvostručena u posljednjih 20 godina.

No, očekivanja u modernim odnosima razvila su se s godinama. U usporedbi s prethodnim generacijama, današnji su heteroseksualni muškarci i žene navikli jedni druge smatrati prijateljima podjednako, čak i izvan romantičnog odnosa. Jednom kada se romantični par formira, vjerojatnije je da ćemo tražiti jednake udjele moći i podjelu rada. Naše odnose držimo na višim standardima nego što su oni bili u prethodnim desetljećima.

Parovi sada očekuju da njihovi odnosi potiču osobni rast i pomažu im da ostvare vlastite ciljeve. Na primjer, vaš partner bi vam trebao pomoći da postanete bolja osoba podučavajući vas novim stvarima, odvodeći vas na neka nova mjesta i slično. Iako bi očekivanje za zajednički rast mogao predstavljati neugodan teret za vaš odnos, istraživači vjeruju da su moderni odnosi ispunjeni zadacima. Zapravo je korisno kada veza može pomoći pojedincu da postane bolja osoba. Taj fenomen istraživači nazivaju samoekspanzijom, a to su zapravo odnosi koji pružaju veću ekspanziju i veće su kvalitete.

Kad svog partnera smatrate svojim najboljim prijateljem, onda i više očekujete od njega. Anketa Sveučilišta u Monmouthu pitala je ispitanike: “Za idealnu vezu, koliko očekujete ​​od vašeg partnera da vam pomogne u tome da rastete kao osoba?”. Rezultati ankete pokazali su općenito velika očekivanja, a pojedinci s najboljim prijateljima/romantičnim partnerima očekivali su malo više.

Jesu li najbolji prijatelji/partneri zapravo bolji partneri?

Znanstvenici su istraživanjem željeli utvrditi jesu li odnosi ‘dva u jedan’ zaista bolji od klasičnih. Zato su upitali anketirane sudionike sljedeće pitanje: “Koliko ste zadovoljni svojim trenutnim odnosom – izuzetno, vrlo, pomalo, ne previše ili uopće niste zadovoljni?”. Zatim su usporedili rezultate onih koji su rekli da im je partner najbolji prijatelj  i onih koji su odgovorili da je to netko drugi.

Oni koji su svog partnera smatrali najboljim prijateljem bili su doista mnogo zadovoljniji u svojim odnosima od onih koji nisu svog partnera smatrali najboljim prijateljem. Ovo veliko istraživanje dosljedno je istraživanjima koja pokazuju da odnosi s više zajedničke ljubavi (temeljeni na prijateljstvu, osjećaju naklonosti i zajedničkim interesima) traju duže i zadovoljavajući su. Zapravo, “prijateljska” ljubav je više povezana sa zadovoljstvom nego ona strastvena (vrsta ljubavi koja se temelji na intenzivnom osjećaju privlačnosti i preokupacije s partnerom).

Druga istraživanja pokazuju da oni u ljubavnim vezama utemeljenim na prijateljstvu tvrde da imaju izuzetno simpatičnog partnera i da im je zajedničko druženje važan dio ljubavi. Istraživanje na 622 oženjenih pojedinaca otkrilo je da su oni brakovi zasnovani na prijateljstvu također imali veće zadovoljstvo u vezi, veće poštovanje prema supružnika i veći osjećaj bliskosti. U novije vrijeme, kroz dva istraživanja s gotovo 400 sudionika koji su bili u vezama, oni koji više cijene prijateljstvo u svom odnosu, također su rekli da im je veza bolja jer su osjećali veću predanost, više ljubavi i veće seksualno zadovoljstvo. Osim toga, prijateljstvo u vezi također smanjuje šanse za prekid veze.

Sve ove dobrobiti potkrijepljene su istraživanjima stručnjaka za ljubavne odnose koji su istraživali parove koji su u sretnom braku više od 15 godina. Kada su istraživači pitali preko 350 ovih parova o njihovoj tajni uspjeha i dugovječnosti veze, odgovor broj jedan bio je, naravno, to što im je partner bio ujedno i najbolji prijatelj. Drugi najčešći odgovor bio je to što im se supružnik sviđa kao osoba, još jedne činjenice zasnovane na prijateljstvu.

Zašto je partneri/najbolji prijatelj toliko koristan?

Ova otkrića koja pokazuju prednosti veze s najboljim prijateljem imaju savršen smisao kada razmislite o vrsti odnosa koji najbolji prijatelji imaju. Prijatelji uživaju provoditi vrijeme zajedno, dijele slične interese, brinu jedan o drugome, vjeruju jedan drugome i osjećaju trajnu povezanost među njima. Nije slučajnost to što su sve ove osobine upravo one koje određuju uspješne intimne odnose.

Isto tako, prečest je slučaj da pojedinci pretjerano opraštaju loše ponašanje partnera u vezi kada nikad ne bi prihvatili slična ponašanja od prijatelja. Na primjer, ako je vaš prijatelj bio zloban, nepristojan, neprestano mrzovoljan, nepošten, emocionalno nestabilan, naziva vas raznim imenima ili ne želio imati smislene razgovore s vama, biste li i dalje željeli biti prijatelji? Ako je vaš odgovor ne, pošteno je imati slična očekivanja i za svog partnera. Uzmite si vremena da pronađete romantičnog partnera koji vam je doista i najbolji prijatelj.

Važno je napomenuti da ovo nije nikakva tvrdnja da sada trebate pretvoriti svog trenutačnog najboljeg prijatelja u romantičnog partnera jer sigurno ne želite riskirati upropaštavanje prijateljstva. Ovi podaci samo ukazuju na važnost toga da vaš partnera treba biti ujedno i vaš najbolji prijatelj, kako piše Psychology Today.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash