Četiri trajnice koje su idealne za proljetne tegle na balkonu

by | 22 travnja, 2024
trajnice proljeće

Uz dolazak proljeća, sigurni smo kako težite tome da osvježite svoje balkone i terase živopisnim cvjetovima i zelenilom. I to možete lako napraviti uz pravi odabir cvijeća i trajnica!

Jedan od najljepših načina za postizanje tog vizualnog užitka jest sadnja trajnica u proljetne tegle.

Osim što će odmah unijeti boje i teksture u prostor, balkon ili terasu – neovisno o tome gdje ih držite, trajnice će dugoročno obogatiti taj prostor jer će svake godine iznova pokazati divne cvjetove i boje. Istražili smo koje su četiri trajnice idealne za proljetne tegle na balkonu, ali odmah i proučili kako ih najlakše održavati i na kojem mjestu ih držati.

trajnice proljeće

Trajnice za proljeće koje će uljepšati balkon

Begonije

Begonije su izdržljive biljke koje cvatu u raznim bojama i oblicima cvjetova. One dobro rastu u djelomičnoj sjeni i često se koriste kao ukrasne biljke za terase, balkone i vrtove.

Jedna od velikih prednosti begonija jest raznolikost sorti. Klasične begonije s cvjetovima dolaze u širokom spektru boja – uključujući bijelu, crvenu, ružičastu, narančastu i žutu. Begonije također dolaze u različitim vrstama, uključujući klasične begonije s cvjetovima i begonije s listovima ukrasnim bojama.

Najbolje je zalijevati begonije kad je gornji sloj tla suh na dodir. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje da biste spriječili truljenje korijena. U ljetnim mjesecima može biti potrebno češće zalijevanje, dok zimi zalijevajte manje.

Begonije obično dobro uspijevaju na mjestima koja imaju djelomičnu ili filtriranu svjetlost. To može biti na prozoru koji prima svjetlost, ali nije izložen izravnom suncu tijekom većeg dijela dana. Dakle, idealno mjesto za smještaj begonija je na prozoru koji je okrenut prema istoku ili zapadu, gdje će biljke dobiti svjetlost ujutro ili popodne, ali će biti zaštićene od intenzivnog sunca tijekom najtoplijeg dijela dana.

Ako nemate takvo mjesto, begonije će dobro rasti i u prostoriji koja ima svijetlu, indirektnu svjetlost tijekom većeg dijela dana.

proljeće trajnice

Bugenvilija

Bugenvilije vole puno sunca pa je idealno mjesto za njihovo smještanje na otvorenom ili na prozoru koji prima puno sunčeve svjetlosti tijekom dana. Dakle, odaberite prozor koji je okrenut prema jugu ili jugozapadu, gdje će biljka dobiti najviše sunčeve svjetlosti. Bugenvilije trebaju najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno kako bi cvjetale obilno i zdravo rasle.

Kad je u pitanju zalijevanje, bugenvilije preferiraju tlo koje je lagano vlažno, ali dobro drenirano. Zalijevajte ih kad je gornji sloj tla suh na dodir, ali izbjegavajte prekomjerno zalijevanje koje može dovesti do truljenja korijena. Također, bugenvilije su osjetljive na hladnoću pa ih treba držati na mjestu gdje neće biti izložene niskim temperaturama, posebno tijekom zime. Ako ih uzgajate u kontinentalnim klimama, možda ćete ih trebati prenijeti unutra za zimu ili ih zaštititi od hladnih vjetrova.

proljeće trajnice

Fuksije

Fuksije preferiraju mjesto koje prima djelomičnu ili filtriranu svjetlost, posebno u toplijim klimama gdje ih treba zaštititi od izravnog sunca tijekom vrućih dijelova dana. Stoga, smjestite ih na prozor koji je okrenut prema istoku ili zapadu, gdje će biljke dobiti svjetlost u jutarnjim ili popodnevnim satima, ali će biti zaštićene od jakog sunca tijekom najtoplijeg dijela dana.

Također, važno je napomenuti da fuksije preferiraju hladnije temperature, posebno tijekom ljeta. Stoga ih, ako je moguće, smjestite na mjesto gdje će imati dobru cirkulaciju zraka kako bi se spriječilo pregrijavanje.

proljeće trajnice

Verbena

Verbene su iznimno popularne trajnice zbog svojih šarenih cvatova i sposobnosti obilnog cvjetanja tijekom većeg dijela sezone. Ove biljke dolaze u širokom rasponu boja, uključujući nijanse ljubičaste, plave, crvene, ružičaste i bijele, što omogućuje da se lako uklope u različite vrtove i kontejnerske aranžmane. Njihovi cvjetovi obično se pojavljuju u obliku cvatova na vrhovima izduženih stabljika, stvarajući atraktivan i bujan izgled.

Kad se radi o uvjetima uzgoja, verbene preferiraju sunčana mjesta, gdje će dobiti puno svjetlosti tijekom dana. Što više sunca primaju, to će obilnije cvjetati.

Pročitajte: Za one koji nemaju “zeleni“ prst: 5 prekrasnih biljka koje uspješno rastu u vazi s vodom 

Foto: Pexels, AnnaNahabed iStock/Getty Images Plus via Getty Images