Torta s lješnjakom i kikirikijem

by | 20 ožujka, 2013

Sastojci:
Za kore:

  • 12 bjelanjaka
  • 3 jaja
  • 15 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 15 žlica mljevenih lješnjaka
  • 1,5 vrećica praška za pecivo

Za kremu:

  • 12 žumanjaka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 10 žlica šećera
  • 250 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g mlijeka u prahu
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 150 g mljevenih lješnjaka
  • 200 g kikirikija

Za dekoraciju:

  • 100 g crne čokolade za kuhanje
  • 40 g bijele čokolade za kuhanje
  • 4 žlice slatkog vrhnja

Priprema:
Kore:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti 4 bjelanjaka u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 5 žlica šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U pripremljeni šaum dodati jedno umućeno cijelo jaje, 2 žlice brašna, pola vrećice praška za pecivo i 5 žlica mljevenih lješnjaka pa polako promiješati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Krema:

1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije i žumanjaka, pa dodati u proključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu.
4. U ohlađeni puding dodati umućeni margarin i mlijeko u prahu te dobro izmutiti mikserom.
5. Pripremljenu smjesu podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu čokoladu i mljevene lješnjake, a u drugi dio krupno sjeckani kikiriki.

Završni postupak:

1. Prvu koru premazati kremom od čokolade i preklopiti drugom korom.
2. Zatim nanijeti kremu od kikirikija i preklopiti trećom korom.
3. Crnu čokoladu za kuhanje otopiti na pari sa slatkim vrhnjem i preliti preko torte. Bijelu čokoladu također otopiti na pari i njome poprskati tortu.

Izvor: Dobra hrana