Torta od tikvica

by | 19 ožujka, 2013

Sastojci:

  • 4 tikvice srednje veličine
  • 250 g kratkih makarona
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 400 g mljevene junetine
  • 250 g pelata od rajčica
  • 150 g sira
  • 20 g parmezana
  • 1 jaje
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 0,5 dl ulja
  • mješavina začina
  • papar

Priprema:

1. Tikvice oprati, odrezati im vrhove, a zatim pomoću noža za guljenje uzdužno narezati na tanke listove. Potom ih posoliti i ostaviti 5 minuta da puste sok.
2. Luk narezati na kockice, a pelate rajčica izgnječiti. Sir naribati na krupno, a češnjak što sitnije isjeckati.
3. Na malo ulja popržiti luk i češnjak, dodati mljeveno meso i pržiti ga dok ne promijeni boju. Nastaviti s pirjanjem uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
4. Kada je meso napola gotovo, dodati pelate, peršin i začine po želji. Pirjati na umjerenoj temperaturi dok meso ne omekša, a višak tekućine ne ispari.
5. Makarone skuhati u slanoj vodi s nekoliko kapi ulja pa ih ocijediti.
6. U ohlađeni nadjev od mesa dodati makarone, sir, jaje i parmezan te polako promiješati.
7. Okrugao kalup za tortu nauljiti pa dno i bočne stranice obložiti listovima tikvica.
8. Preko tikvica nanijeti pripremljeni nadjev i poravnati. Krajeve tikvica savinuti prema unutra.
9. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 30 min. Pečenu tortu ostaviti da se ohladi, a potom je izvrnuti naopačke.

Izvor: Dobra hrana