Torta od sira i slatkog vrhnja

by | 30 srpnja, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 120 g maslaca
  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 200 g brašna

Za kremu:

  • 8 listova želatine
  • 2,5 dl mlijeka
  • 200 g šećera
  • 4 žumanjka
  • ribana korica limuna
  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 500 g svježeg sira

Za dekoraciju:

  • 2 vrećice šlaga

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka, te ih umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti maslac koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi, žumanjke, šećer i brašno.
3. U umućenu smjesu dodati snijeg od bjelanjaka i polako promiješati.
4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, pa u njega uliti pripremljenu smjesu i peći je 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva C.
5. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi i prerezati ga poprečno na dva dijela kako bi se dobile dvije kore.

Krema:

1. Želatinu potopiti u vodu prema uputama s pakiranja, a slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
2. Posebno umutiti mlijeko, šećer, žumanjke i ribanu koricu limuna, staviti kuhati i miješati cijelo vrijeme dok se ne zgusne. U zgusnutu smjesu dodati želatinu i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu smjesu umiješati šlag od slatkog vrhnja i svježi sir, pa polako promiješati.

Završni postupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup za tortu, uliti pripremljenu kremu i poravnati, zatim prekriti drugom korom i staviti u hladnjak da se stegne.
2. Šlag pripremiti prema uputama s vrećice i premazati preko stegnute torte.

Izvor: Dobra hrana