Torta od kestena

by | 7 lipnja, 2013

Sastojci:
Za kore:

  • 8 bjelanjaka
  • 480 g šećera u prahu
  • 4 žlice limunovog soka

Za kremu:

  • 8 žumanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 4 dl slatkog vrhnja
  • 250 g kesten-pirea
  • 1 žličica ruma
  • 50 g mljevenih keksa
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g bijele čokolade
  • 5 žlica kiselog vrhnja
  • 20 g želatine u prahu

Za ukrašavanje:

  • 4 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 2 bjelanjka sa 120 g šećera u prahu i 1 žlicom soka od limuna u čvrst šaum.
2. Šaum od bjelanjaka uliti u slastičarsku vrećicu pa istiskivati u kalup obložen papirom za pečenje hrpica u obliku puslica kako bi se oblikovala kora. Sušiti u odškrinutoj pećnici na 110 ºC 90 minuta dok se ne dobije hrskava kora. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još tri kore.

Krema:

1. Pomiješati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, te umutiti mikserom. Uliti u nju 1 dl slatkog vrhnja te zagrijavati na pari dok se ne zgusne.
2. Šlag od slatkog vrhnja i nabubrenu želatinu dodati u ohlađenu kremu od žumanjaka, promiješati i podijeliti na tri dijela.
3. U prvi dio kreme dodati kesten-pire, rum i mljevene kekse. U drugi dodati mljevene lješnjake, a u treći ribanu bijelu čokoladu i vrhnje.

Završni postupak:

Prvu koru premazati kremom od kestena i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti kremu od lješnjaka i preklopiti trećom korom. Na kraju nanijeti kremu od bijele čokolade i preklopiti posljednjom korom. Odozgo tortu premazati šlagom od slatkog vrhnja.

Izvor: Dobra hrana