


Sastojci:
Za kore:
- 8 bjelanjaka
- 480 g šećera u prahu
- 4 žlice limunovog soka
Za kremu:
- 8 žumanjaka
- 5 žlica šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 4 dl slatkog vrhnja
- 250 g kesten-pirea
- 1 žličica ruma
- 50 g mljevenih keksa
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 100 g bijele čokolade
- 5 žlica kiselog vrhnja
- 20 g želatine u prahu
Za ukrašavanje:
- 4 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 2 bjelanjka sa 120 g šećera u prahu i 1 žlicom soka od limuna u čvrst šaum.
2. Šaum od bjelanjaka uliti u slastičarsku vrećicu pa istiskivati u kalup obložen papirom za pečenje hrpica u obliku puslica kako bi se oblikovala kora. Sušiti u odškrinutoj pećnici na 110 ºC 90 minuta dok se ne dobije hrskava kora. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još tri kore.
Krema:
1. Pomiješati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, te umutiti mikserom. Uliti u nju 1 dl slatkog vrhnja te zagrijavati na pari dok se ne zgusne.
2. Šlag od slatkog vrhnja i nabubrenu želatinu dodati u ohlađenu kremu od žumanjaka, promiješati i podijeliti na tri dijela.
3. U prvi dio kreme dodati kesten-pire, rum i mljevene kekse. U drugi dodati mljevene lješnjake, a u treći ribanu bijelu čokoladu i vrhnje.
Završni postupak:
Prvu koru premazati kremom od kestena i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti kremu od lješnjaka i preklopiti trećom korom. Na kraju nanijeti kremu od bijele čokolade i preklopiti posljednjom korom. Odozgo tortu premazati šlagom od slatkog vrhnja.
Izvor: Dobra hrana



