Top 10 namirnica za zdravlje žena

by | 13 svibnja, 2015

Koji jogurt i koja čokolada? Pogledajte koja je hrana jako važna za dobro zdravlje žena.

dorucak-jogurt

Žene žive ubrzanim tempom – vode računa o obitelji, odgoju djece, idu u kupovinu, održavaju kuću, kuhaju i idu na posao. S takvim užurbanim načinom života, često zapostave svoje zdravlje.

Fizičko i psihičko zdravlje je u izravnoj vezi s načinom prehrane. Hranjive tvari poput vitamina B i D, proteina, željeza, folne kiseline, kroma, kalcija, magnezija, enzima, vlakana i esencijalnih masnih kiselina jako su važne za zdravlje svake žene.

Pravilnim izborom hrane mogu se ojačati kosti, povećati energija i djelovati preventivno na pojavu brojnih bolesti.

Evo popisa namirnica koje bi se trebalo često naći na vašem jelovniku

1. Grčki jogurt

U usporedbi s običnim jogurtom, grčki jogurt sadrži manje masnoće i više kalcija i proteina, koji su neophodni za zdrave zube, jake mišiće i čvrste kosti. Redovnim konzumiranjem grčkog jourta poboljšat ćete probavu i spriječiti pojavu plinova i nadutosti. Također, neka istraživanja pokazala su da grčki jogurt djeluje preventivno na pojavu raka dojke, čira na želucu i vaginalnih infekcija.

2. Grah

Grah sadrži veliki postotak vlakana, proteina i flavonoida, a malo masnoće. Prehrana bogata grahom može vam pomoći u mršavljenju, reguliranju razine šećera i djelovati preventivno na srčane bolesti i rak dojke. Također, grah ima pozitivnu ulogu u reguliranju hormona. Ova namirnica je dobra i za trudnice, jer je bogata folnom kiselinom.

3. Špinat

Špinat, baš kao i drugo lisnato povrće, spada u obaveznu namirnicu za žene svih uzrasta. Obiluje važnim hranjivim tvarima, poput željeza, kalcija, folne kiseline i vitamina K, C, E i B. Osim toga, špinat je bogat aminokiselinama, antioksidansima i snažnim fitokemikalijama koje su značajne za zdravlje žena. Špinat je odličan za zdravlje srca, kože, očiju, kostiju i jetre.

4. Rajčica

Bogata likopenom, antioksidansom koji djeluje preventivno na pojavu raka grlića maternice i raka dojke, rajčica je obavezna namirnica na jelovniku žena. Osim toga, likopen štiti i kožu od štetnih sunčevih zraka. Polifenoli iz rajčice djeluju pozitivno na srce.

5. Jagode

Jagode sadrže dosta vitamina C i kalija, pa su odlične za jačanje imuniteta. Moćni antioksidansi u jagodama štite srce, ublažavaju bore, poboljšavaju vid, smanjuju upale i rizik od urinarnih infekcija. Jagode mogu smanjiti rizik i od nekoliko vrsta karcinoma.

6. Losos

Omega-3 masne kiseline djeluju pozitivno na zdravlje mozga i srčanožilnog sustava. Losos je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje se preporučuju u trudnoći, a mogu popraviti i raspoloženje i štite od Alzheimerove bolesti. Losos je niskokaloričan i ima visok sadržaj vitamina D.

7. Tamna čokolada

Ova poslastica je bogata antioksidansima i osobito se preporučuje ženama. Odličan je način da apetit držite pod kontrolom, a ima i dosta hranjivih tvari. Flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi čuvaju zdravlje arterija i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Serotonin u čokoladi poboljšava rasoloženje, a jako su zdravi i drugi sastojci ovog slatkiša – magnezij, mangan, bakar, cink i fosfor.

8. Bademi

Ova namirnica sadrži dosta hranjivih tvari – proteine, dobre masnoće, kalcij, fosfor, cink, bakar, selen, folnu kiselinu, vitamine E i A. Bademi mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola, poboljšati san, djelovati preventivno na srčane bolesti i karcinom. Osim toga, bademi vam mogu pomoći da smršavite.

9. Avokado

Ovo je jedna od najboljih namirnica protiv starenja za žene. Avokado sadrži dobre masnoće, antioksidanse i fitonutrijente koji djeluju povoljno na mozak, sprječavaju bore i kožu čine zdravom.

10. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje djeluje preventivno na rak debelog crijeva, dojke i kože. Osim korisnih fenolnih antioksidanasa, sadrži i biofenole koji sprječavaju i snižavaju krvni tlak, te sprječavaju srčane bolesti. Osim toga, maslinovo ulje ima i snažan antiupalni učinak i može smanjiti tegobe nastale kao posljedica kroničnih bolesti.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock