Tlak možete regulirati i sokom od aronije, koji usto jača i imunitet

by | 8 kolovoza, 2020

Aronija ima male modre bobice nalik borovnici, a sok od njih lako je napraviti kod kuće. Dozrijeva u ovo vrijeme, stoga – ravno na tržnicu, a zatim u kuhinju!

Jeste li znali da aronija pripada porodici ruža? Najviše se uzgaja na području Češke, Slovačke i Rusije, a u Hrvatskoj je postala popularna za uzgoj posljednjih nekoliko godina.

Uzgoj aronije ne zahtijeva nikakvu posebnu brigu pa je pogodna za sadnju u manjim vrtovima i na manje plodnom tlu. Podnosi hladne temperature i nema prirodnih neprijatelja, tako da je nije potrebno prskati pesticidima.

Sok od aronije pun je antioksidativnih sastojaka koji djeluju protiv djelovanja štetnih slobodnih radikala. Usto, poznato je i da ublažava migrenu i glavobolju, ima blagotvoran učinak na želudac i crijeva, zaustavlja proljev, snižava krvni tlak, sprečava bakterijske i virusne infekcije te osnažuje imunološki sustav.

Sok od aronije može se kupiti, a cijena jedne litre kreće se oko 100 kuna. Proizvodnja vlastitog soka može biti povoljnija investicija. No s obzirom na to da se sok pije u malim količinama, čak i ako nemate uvjete za izradu domaćeg soka, isplati ga se i kupiti.

Kako pripremiti domaći sok od aronije pročitajte na Krenizdravo.hr

IZVOR: NOVILIST.HR

Photo by Rirri on Unsplash